latinica  ћирилица
24/01/2015 |  17:01 | Autor: SRNA

Neredi u Prištini- policija suzavcem rastjerala demonstrante

Policija je morala da upotrijebi suzavac da bi rastjerala demonstrante koji su pokušali da probiju policijski kordon i uđu u zgradu vlade samoproklamovanog Kosova u Prištini, rečeno je u Kosovskoj policijskoj službi.
Priština protesti - Foto: SRNA
Priština protestiFoto: SRNA

Portparol KPS-a Baki Keljani kaže da je policija bila prinuđena da interveniše i ističe da je na zgradi Vlade pričinjena velika materijalna šteta.

"Nasilni demonstranti su, uprkos upozorenjima policije, nastavili sa kamenovanjem zgrade Vlade", rekao je on.

Keljani je naveo da je polupano mnogo prozora, posebno na stepenišnom prostoru okrenutom prema trgu na kome su danas održane demonstracije.

"Policija neće tolerisati dalje nasilje", kaže on, upozoravajući demonstrante da će efikasna akcija razbijanja nasilnih demonstracija biti nastavljena uz upotrebu drugih sredstava ukoliko nasilnici ne odustanu od napada na objekte.

Srni je u policiji u Gračanici rečeno da su preduzete sve mjere radi sprečavanja demonstranata da počine eventualne napade na području Gračanice.

Incidenti obilježili proteste Albanaca

U Prištini je, uz brojne incidente, održan protest blizu dvadeset hiljada Albanaca, pristiglih sa Kosova i Metohije, Albanije i Makedonije, koji su zahtijevali smjenu ministra za zajednice i povratak u privremenoj vladi Kosova Aleksandra Јablanovića i proglašenje kombinata Trepča "javnim dobrom Kosova".

Pod motom "Јablanoviću, odlazi!", "Trepča je naša!" i povike "OVK", "OVK", te skandiranje "Isa Mustafa je sluga Srbije!", demonstranti su se okupili ispred Narodne biblioteke, a potom su stigli do zgrade vlade i parlamenta samoproklamovanog Kosova.

Tokom protestne šetnje i okupljanja ispred vlade, gdje se demonstrantima pridružilo nekoliko hiljada Albanaca iz Prištine, policija nije regovala iako su demonstranti predvođeni Ramušem Haradinajem, Fatmirom Limajem i poslanicima opozicionih partija i pokreta "Samoopredjeljenje" uzvikivali psovke i pogrdne reči na račun lidera kosovskih institucija.

Čuli su se i povici upućeni Srbima "Odlazi - OVK,OVK!", "Zločinci!", "Srbija nije ovdje!", "Trepča je Kosovo!"...

Ilir Deda, jedan od lidera "Samoopredjeljenja", rekao je da je današnje okupljanje Albanaca u Prištini "najava povratka dostojanstva albanskog naroda i početak kraja vlasti Ise Mustafe i Hašima Tačija".

Aljbin Kurti, vođa "Samoopredjeljenja", ostavio je rok od 24 časa vladi i premijeru samoproklamovanog Kosova Isi Mustafi da smijene Јablanovića i ponište zakon kojim je kombinat "Trepča" izuzet iz procesa privatizacije.

On je naveo da se o "Trepči" ne može pregovarati u Briselu, niti sa bilo kim, jer je "Trepča bogatstvo Kosova".

Tokom Kurtijevog obraćanja demonstranti su bacali razne predmete prema objektu vlade i parlamenta. Јaki kordoni policije spriječili su pokušaje veće grupe mladih, umotanih u zastave "velike Albanije", da poruše dvorišnu ogradu i probiju se do zgrade Vlade.

Tokom kamenovanja polomljeno je više prozora na zgradi Vlade i bačeno više petardi u pravcu kordona policije koja je bila primorana da udvostruči snage.

Policija će naknadno zvanično izdati saopštenje o današnjim demonstracijama i kršenju javnog reda i mira.

U međuvremenu se oglasio premijer Isa Mustafa izjavom da "Јablanović nije najveći problem Kosova".