latinica  ћирилица
24/01/2015 |  19:19 | Autor: SRNA

Tokom demonstracija u Prištini fizički napadnuti srpski novinari

Novinari Drugog programa Radio televizije Kosova na srpskom jeziku Aleksandra Јovanović i Bojan Košanin i snimatelj Radio- televizije Srbije Vladimir Milić fizički su danas napadnuti tokom protesta Albanaca u Prištini.

Košanin je rekao da ih je prvo napao jedan mladić albanske nacionalnosti, kome se potom priključila grupa od tridesetak ljudi, koji su ga odvukli u masu i počeli da ga šutiraju i gađaju flašama i kamenicama.

"Sve se dešavalo u centru Prištine, ispred Ministarstva kulture. Spasilo nas je to što znam albanski jezik, pa sam sve vreme pokušavao da se na miran način sa njima razumno dogovorim da nas puste, ali nije vredelo. Psovali su nas, pretili, vukli i gađali kamenicama", rekao je Košanin.

On dodaje da su uspjeli da se otrgnu, zahvaljujući nekolicini organizatora protesta.

"Bežali smo kroz neke ulice i na kraju su nas organizatori protesta usmerili ka zgradi Vlade odakle nam policija više nije dozvolila da izađemo, uz obrazloženje da za nas nije bezbedno van zgrade", rekao je Košanin, koji član Udruženja novinara Srbije.

Snimatelj Radio-televizije Srbije Vladimir Milić rekao je da je jedan maskirani demonstant pokušao da mu otme kameru, da ga je uhvatio za rame i pokušao da ga odvuče u masu.

"Imao je belu kapu sa amblemom `OVK` i šal preko lica sa zastavom Albanije", rekao je Milić.

Udruženje novinara Srbije i njegov ogranak Društvo novinara Kosova i Metohije najoštrije su osudili napad na novinare dok su izvještavali sa protesta Albanaca u Prištini.

Ova novinarska udruženja traže od policijskih organa i Euleksa da preduzmu sve potrebne mjere i pronađu vinovnike napada, kao i da spriječe nove pokušaje napada na medijske radnike na Kosovu.

Tokom današnjih demonstracija u Prištini lakše su povrijeđena tri policajca, dok su tri člana pokreta "Samoopredjeljenje" privedena zbog nasilničkog ponašanja, rečeno je Srni u kosovoskoj policiji.

Iz policija kažu da je manja grupa demonstranata po završetku zvaničnog skupa na trgu u centru Prištine kamenovala zgradu Vlade samoproglašenog Kosova.

"Polomljena su stakla na objektu Vlade, na kojoj je, kao i na objektima u privatnom vlasništvu pričinjena značajna materijalna šteta", navode u policiji.

Demonstranti su, uprkos upozorenjima da se raziđu, nastavili sa nasiljem zbog čega je policija upotrijebila suzavac da bi ih rastjerala.

Radikalni albanski pokret "Samoopredjeljenje" odbacio je tvrdnju policije da su privedena trojica članova ovog pokreta.

Iz "Samoopredjeljenja" navode da su premijeru samoproglašenog Kosova Isi Mustafi dali rok do ponedjeljka, 26. januara do 16.00 časova donese zakon o proglašenju kombinata "Trepča" javnim dobrom Kosova i da smijeni ministra za zajednice i povratak Aleksandra Јablanovića.