latinica  ћирилица
26/01/2015 |  09:24 | Autor: TANЈUG

Nigerija: Najmanje 200 mrtvih tokom posjete Kerija

U žestokim borbama u kojima je u nedjelju poginulo najmanje 200 boraca, nigerijska vojska sukobila se sa islamističkim ekstremistima, koji su s tri fronta napali grad Majduguri, na sjeveroistoku zemlje.

Istovremeno, pobunjenici su nastavili napade na sela oko 200 kilometara udaljena od države Adamava, gde su ubijali stanovnike , pljačkali i palili njihove kuće i oteli na desetine žena i djece, prenio je AP.

Do napada je došlo za vrijeme posjete američkog državnog sekretara DŽona Kerija Lagosu, trgovinskom centru Nigerije, udaljenom oko 1.500 kilometara od Majdugurija.

- Biće ovo najveći demokratski izbori na kontinentu. Veoma je važno da oni budu sprovedeni mirno, kredibilno i transparentno, poručio je Keri.

Keri se u Nigeriji odvojeno sastao s predsjednikom Gudlakom DŽonatanom i njegovim rivalom na predstojećim izborima, Muhamaduom Buharijem, poslije čega je upozorio da će svakom ko bude izazivao postizborno nasilje, biti zabranjen ulazak u SAD.

On je, međutim, obećao pomoć svoje zemlje u borbi protiv islamističke grupe Boko Haram, ukoliko izbori budu održani propisno.