latinica  ћирилица
26/01/2015 |  10:15 | Autor: SRNA

Makedonija: Pobjeda Sirize neće uticati na odnose dvije zemlje

Pobjeda partije Siriza na parlamentarnim izborima u Grčkoj, koja će formirati vladu, neće donijeti ništa novo u sporu između Skoplja i Atine u vezi sa nazivom Makedonija, prenose makedonski mediji.

Predsjednik Odbora za spoljnu politiku Sirize Nadia Valavani izjavila je da se stav njene partije u vezi sa nazivom Makedonija ne razlikuje od stava vlade u odlasku.

"Naziv sa geografskom odrednicom naš je stav za rješavanje ovog problema", naglasila je Valavani.

Prema očekivanjima analitičara, Siriza će pokazati veću spremnost u pregovorima budući da su njeni stavovi "mekši" u odnosu na nacionalne interese, a slabiji je i uticaj crkve.

Naziv Makedonija, nakon raspada Јugoslavije 1991. godine, postao je predmet rasprave između Skoplja i Atine. Ključni grčki argument je da korištenje naziva Makedonija predstavlja "bezbjednosnu prijetnju", jer Grčka tako naziva svoju sjevernu oblast.

Pregovori o iznalaženju rješenja spora između Atine i Skoplja u vezi sa nazivom Makedonija vode se od 1992. godine. Ujedinjene nacije su 1993. godine priznale Makedoniju pod nazivom Bivša Јugoslovenska Republika Makedonija /BЈRM/.