latinica  ћирилица
26/01/2015 |  11:44 | Autor: Vijesti

Hrvatski koncesionari u nevolji- autoputevi nisu uknjiženi

Govori se o čak 300 kilometara autoputeva koji nisu uknjiženi i da prema Zakonu o koncesijama postupak nije smio biti ni započet.
 - Foto: SRNA
Foto: SRNA

U Hrvatskoj stotine kilometara autoputeva nije uknjiženo, a preduzeće Autocesta Rijeka-Zagreb tek je sad počelo sa procesom snimanja postojećeg stanja i knjiženja.

Iako se Vlada nadala da će proces koncesioniranja autoputeva biti dovršen brzo, a pominjao se i početak ove godine, kako bi u državnu kasu "sjele" milijarde kuna za plaćanje tekućih troškova, niz faktora odlaže monetizaciju na neko vrijeme, ako ne zauvijek, piše Tportal.

Uz predstojeći referendum, na kojem će građani odlučivati žele li da upravljanje autoputevima ostane u državnim rukama ili ne, glavobolju zagovornicima koncesioniranja zadaje činjenica da kilometri i kilometri autoputeva uopšte nisu uknjiženi.

Govori se o čak 300 kilometara autoputeva koji nisu uknjiženi i da prema Zakonu o koncesijama postupak nije smio biti ni započet.

Međutim, Ministarstvo saobraćaja tvrdilo je suprotno – da se taj dio Zakona ne odnosi na već izgrađene objekte koji su u upotrebi.

Ipak, Autocesta Rijeka-Zagreb radi na raspletu ovog problema. Za gotovo 900 hiljada kuna ugovorena je sa dvije Geoprojektom  izrada geodetskog elaborata izvedenog stanja u svrhu knjiženja izgrađenih autoputeva na cijelom koncesijskom području Autoceste Rijeka-Zagreb.

"Ovim zadatkom potrebno je urediti status autoputeva u zemljišnim registrima odnosno uknjižiti u katastar i zemljišnu knjigu", navodi se u dokumentaciji za javno nadmetanje na koje se javilo pet ponuđača.

Izabrane kompanije imaju zadatak da naprave elaborat za sve dionice kojima upravlja poduzeće Autocesta Rijeka-Zagreb, a sagrađene do jula 2012 - drugim riječima – sve, navodi T portal.

U dokumentaciji se navode dionica Lučko – Bosiljevo 2 u dužini od 65,25 kilometara, potom dionica Bosiljevo 2 – Rijeka od 81,25 kilometara, dionica od graničnog prijelaza Rupa do Rijeke duga 28 kilometara i pristupna cesta Neretić – čvor Novigrad u dužini od 5,34 kilometra.

Riječ je o 180 kilometara, odnosno kompletnom autopuru Zagreb-Rijeka i dijelu od Rijeke do Rupe.

U periodu od četiri mjeseca izabrane kompanije moraće snimiti izgrađene autoputeve i izraditi snimke izvedenog stanja i geodetski elaborat izvedenog stanja.