latinica  ћирилица
26/01/2015 |  15:33 | Autor: SRNA

Lagard: Nema brisanja grčkog duga

Nema brisanja grčkog duga, jer je to pitanje jednakosti zemalja EU, a prioritet Međunarodnog monetarnog fonda /MMF/ je dijalog sa novim grčkim vlastima o programu strukturnih reformi, izjavila je danas generalni direktor MMF-a Kristin Lagard.

"Nema govora o brisanju grčkog duga, jer je to pitanje jednakosti zemalja EU. Postoje interna pravila koje članice evrozone treba da ispune", rekla je Lagardova u intervjuu francuskom dnevniku "Mond".

Ona je napomenula da se ne mogu praviti posebne kategorije za neku državu.

Lagardova je, nakon što je grčka ljevičarska partija Siriza pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj, rekla da je prioritet MMF-a ponovno pokretanje dijaloga sa novim vlastima, posebno o strukturnim reformama.

U okviru drugog plana međunarodne pomoći, ostaje još 3,6 milijardi evra da se isplati Grčkoj.

Međutim, ta isplata je moguća ukoliko Grčka sprovede strukturne reforme, kako to zahtijevaju međunarodni kreditori – MMF, Evropska komisija i Centralna evropska banka.

"To uključuje reforme državnog aparata, sistema naplate poreza, kao i skraćivanje sudskih postupaka. To nisu mjere štednje, već suštinske reforme koje su još potrebne u Grčkoj", rekla je Lagardova.