latinica  ћирилица
26/01/2015 |  16:16 | Autor: TANЈUG

Makedonski mladići se sve češće žene Albankama

U makedonskom Porečju je od 2010. godine dovedeno 80 nevjesti iz Albanije, što je povećalo natalitet na tom području za čak 192 novorođenčeta, piše skopska Nova Makedonija.

"Brakovi momaka iz Porečja sa nevjestama iz Albanije odlično funkcionišu i nadamo se da će ta praksa biti nastavljena i narednih godina", rekao je Milosim Vojneski gradonačelnik opštine Makedonski Brod.

On kaže da ta opština ništa ne prepušta slučaju i aktivno učestvuje u pronalaženju nevjesti iz Albanije i istovremeno pokriva troškove svadbenih veselja, kao i administrativne formalnosti.

Ogroman doprinos dovođenju nevjesti iz Albanije daje i otac Vladimir iz Korče, koji je završio Bogoslovski fakultet u Skoplju i aktivno posreduje u ženidbi momaka iz Porečja.

"Njegovo angažovanje je doprinijelo da se taj proces odvija bez zastoja, a njegov izbor djevojaka je uvijek po mjeri mladića iz našeg kraja, za šta smo mu vrlo zahvalni", kaže gradonačelnik Vojneski.

Novorođena djeca iz ovih brakova su doprinijela da se ponovo čuje skoro utihli žamor djece, a poslije dugog vremena se pojavila i potreba za obnavljanje nekih škola u ovom kraju, piše skopski dnevnik.

Mladići iz Porečja su, navodi se, prezadovoljni nevjestama iz Albanije a svojim još uvijek neoženjenim prijateljima preporučuju da krenu njihovim putem.

"Otkako su djevojke iz našeg kraja počele da odlaze bez želje da se vrate, jedina nam je mogućnost bila da dovedemo žene iz Albanije", rekao je jedan od njih. Djevojke iz Albanije su, dodao je, vrlo vrijedne, skromne i lako se prilagođavaju te smatra da je za momke Porečja to najbolje rješenje.