latinica  ћирилица
26/01/2015 |  16:23 | Autor: TANЈUG

Cipras položio zakletvu za premijera Grčke

Lider ultralevičarske grčke stranke Siriza Aleksis Cipras položio je danas zakletvu za premijera Grčke, čime je postao najmlađi nosilac te funkcije u posljednjih 150 godina.

Cipras (40) je, suprotno tradiciji, položio sekularnu zakletvu, umjesto vjerske pravoslavne ceremonije kojom su grčki premijeri dosad stupali na funkciju, obećavši da će "uvijek služiti interesima grčkog naroda", prenijela je agencija AP.

Lider Sirize je prekršio još jednu tradiciju time što je na ceremoniju polaganja zakletve za premijera došao bez kravate, koju inače nikad ne nosi.

Grčka je danas dobila novu vladu, poslije kraćih pregovora na kojima je desničarska Nezavisna partija Grka (ANEL) pristala da podrži ljevičarsku Sirizu, stranku pobjednicu juče održanih vanrednih parlamentarnih izbora u Grčkoj, kojoj su nedostajala samo dva mjesta u parlamentu da bi osvojila većinu.

I Siriza i stranka ANEL, koja je na izborima osvojila nešto manje od pet odsto glasova, protive se mjerama štednje, koje je dosadašnja vlada premijera Antonisa Samarasa uvela kao uslov za dobijanje finansijske pomoći od Evropske unije i Međunarodnog monetarnog fonda.

Lider ANEL-a Panos Kamenos izjavio je jutros nakon pregovora da će podržati imenovanje lidera Sirize Aleksisa Ciprasa za novog premijera, prenijela je grčka agencija ANA.

Nakon saopštenja o dogovoru dve stranke koje se protive mjerama štednje u Grčkoj, finansijsko tržište je reagovalo sa strijepnjom pa je indeks Atinske berze oslabio za gotovo četiri odsto.