latinica  ћирилица
26/01/2015 |  17:01 | Autor: Guardian

Gardijan: Grčku koaliciju veže samo otpor prema štednji

Desničarska partija Nezavisni Grci, s kojom je radikalna ljevičarska Siriza sklopila koalicioni sporazum, na prvi pogled izgleda kao čudan partner za pobjednicu izbora u Grčkoj, ali obje stranke dijele mržnju prema mjerama štednje koje su Grčakoj nametnuli međunarodni kreditori, ocjenjuje britanski Gardijan.

Lider Sirize i novi grčki premijer Aleksis Cipras obratio se stranci Nezavisni Grci, koji su na izborima osvojili 13 mjesta, i oni su odmah pristali da mu pruže podršku za formiranje Vlade.

Dvije partije, uprkos mržnji prema mjerama štednje i međunarodnom paketu pomoći, veoma se razlikuju u stavu o svjetskim pitanjima, ilegalnoj imigraciji, uvijek problematičnom odnosu sa Turskom, gej brakovima i ulozi Grčke pravoslavne crkve, navodi Gardijan.

Pod liderom Panosom Kamenosom, koji je napustio Novu demokratiju, stranku desnog centra kako bi u jeku krize u februaru 2012. formirao svoju partiju, Nezavisne Grke, ta stranka je dokazala da je gorljivo nacionalistička u spoljnopolitičkim pitanjima. Kamenos je posebno oštar kada je riječ o zahtjevima za ratnu odštetu, za koje tvrdi da nikada nisu na odgovarajući način rješavani, poslije brutalne nacističke okupacije, piše list.

Otpužen je, takođe, da je antisemita kada je nedavno ustvrdio da grčki Јevreji plaćaju manji porez nego ostali građani. Njegova partija je dio političke grupe Evropskih konzervativaca i reformista u Evropskom parlamentu, koja je osnovana kao amanet Dejvida Kamerona, britanskog premijera.

Međutim, i Siriza i Nezavisni Grci saglasni su da treba preminuti s mjerama štednje, i obje imaju oštar stav o posebno osetljivom pitanju da je grčki nacionalni suverenitet osiromašen kao rezultat šestogodišnjeg upravljanja Atinom međunarodnih kreditora - omražene "trojke".

Obje stranke tvrde da su strani kreditori pretvorili zemlju ogrezlu u dug u "dužničku koloniju".

Gardijan ocjenjuje da će Siriza i Nezavisni Grci, koji otvoreno odbacuju sporazume koji su prethodne vlade potpisale sa međunarodnim kreditorima iz EU, Evropske centralne banke i MMF, biti veoma težak pregovarčki tim kada uskoro budu nastavljeni razgovori sa "trojkom". Analitičari smatraju i da ulazak Kamenosa u Vladu neće biti pozdravljen u Belinu, koji je obezbijedio najveći dio od 240 milijardi evra pomoći Atini da ne bi bankrotirala.