latinica  ћирилица
26/01/2015 |  18:09 | Autor: TANЈUG

U dvorište Bijele kuće srušio se dron

Tajna služba SAD, zadužena za obezbjeđenje funkcionera uključujući i američkog predsjednika Baraka Obamu, saopštila je da je na teritoriji Bijele kuće pronađena mala bespilotna letjelica - dron, koji se srušio tokom noći na prostor Obamine rezidencije, javile su agencije.

Portparol Tajne službe Brajan Liri rekao je da je u pitanju letjelica "kvadkopter" - bespilotna letjelica koju podižu četiri propelera, širine oko pola metra, prenio je Asošijeted pres.

U toku je istraga radi utvrđivanja porijekla drona, osumnjičenih i njihovih motiva, navodi agencija.

Prema Lirijevim riječima, "kvadkopter" je letio veoma nisko prije nego što se srušio na jugoistočnu stranu Bijele kuće u tri sata i osam minuta u ponedjeljak po lokalnom vremenu u Vašingtonu.

Prema saopštenju, jedan od pripadnika Službe ujutro je vidio kako se "kvadkopter" preletio ogradu Bijele kuće i udario u jugoistočni dio kompleksa, a pristup na teritoriju kompleksa je odmah zatvoren dok naprava nije ispitana.

Obama i njegova supruga Mišel od juče su u Nju Delhiju u zvaničnoj posjeti Indiji a za sada se ne zna da li su se njihove kćerke nalazile u zgradi u vreme incidenta, navode agencije.

Ranije danas pres sekretar Bijele kuće DŽoš Ernest izjavio je da je na prostoru Obamine rezidencije pronađena manja "naprava", koja podsjeća na bespilotnu letjelicu i da, vjerovatno, ne predstavlja opasnost ni za koga u kompleksu.

Prijavio se vlasnik drona 

Јedan građanin Vašingtona prijavio je Tajnoj službi SAD kako je odgovoran za dron koji je rano jutros pao u dvorište Bijele kuće.

Čovjek je izjavio kako dron koristi rekreativno i da nije namjeravao da ga pošalje iznad Bijele kuće, prenosi AP.
Agenti Tajne službe sada intervjuišu druge ljude kako bi provjerili priču vlasnika drona. Oni zasad nemaju nikavog razloga da posumnjaju u tu priču, izjavio je neimenovani zvaničnik.