latinica  ћирилица
26/01/2015 |  18:42 | Autor: SRNA

Čović: Besmisleno odugovlačenje oko formiranja vlasti u FBiH

Predsjednik HDZ BiH Dragan Čović izjavio je da će, ukoliko u ovoj sedmici ne bude dogovora o formiranju vlasti u Federaciji BiH, koalicione partnere pozvati da vide kako dalje.

- Meni su neke stvari tu čudne, ali da ne ispadne da se ja tu nešto čudim. Mi u ovoj sedmici moramo imati odgovor na to pitanje, a ako ne, onda ću pozvati partnere s kojima smo sve skupa dogovarali da vidimo šta dalje, više nema smisla - rekao je Čović u Mostaru, nakon sjednice Predsjedništva HDZ.

On je naveo da se došlo u situaciju da se spekuliše kada se, uopšte, može formirati vlast u FBiH.

- Danas raspravljamo kako u Klubu Srba u FBiH imamo 13 delegata, kao da prije dva mjeseca nismo znali koliko je iz kog kantona moguće izabrati delegata u klubove Srba, Hrvata i Bošnjaka. To mora hitno biti riješeno, jer sada se ostavlja dosta prostora za spekulaciju. Ako smo znali tu matematiku, po njoj smo morali birati svoje partnere za strukturu vlasti - rekao je Čović.

Naglasio je da je za HDZ veoma bitno da odmah bude formirana vlast u FBiH, navodeći da sadašnja izvršna vlast "grubo zloupotrebljava tehnički mandat". Čović je ponovio da stranke okupljene oko Hrvatskog narodnog sabora žele da participiraju u Savjetu ministara BiH sa tri ministra i četiri zamjenika, u Vladi FBiH sa pet hrvatskih ministarskih mjesta, plus jedno srpsko.

On je objasnio da vlast u nekim kantonima još nije formirana, jer se čeka da stvari budu definisane na višim nivoima zbog stranačkog kadrovanja.

- Kada budu usaglašeni kadrovi za mjesta ministara i zamjenika ministara u FBiH i BiH, paralelno bi trebalo da budu poznata imena i kantonalnih premijera i cjelokupne izvršne vlasti - dodao je Čović.