latinica  ћирилица
26/01/2015 |  19:55 | Autor: SRNA

Amfilohije: U Crnoj Gori se uništava srpski jezik

U kripti Sabornog hrama Hristovog vaskrsenja u Podgorici večeras je održana centralna proslava u čast prvog arhiepiskopa i srpskog prosvjetitelja Svetog Save.
Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije - Foto: SRNA
Arhiepiskop cetinjski mitropolit crnogorsko-primorski AmfilohijeFoto: SRNA

Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije rekao je da se ovogodišnja Svetosavska akademija održava u znaku 520. godina od štampanja "Oktoiha", prve ćirilične knjige na jugoistoku Evrope.

Mitropolit Amfilohije je u besjedi istakao značaj Svetog Save kao utemeljivača srpske crkve, jezika i države.

"Presudnu ulogu u publikovanju staroslovenskog jezika imao je Sveti Sava. Na toj srbuljskoj recenziji je urađena i Krmčija /Zakonopravilo Svetog Save/. Presudnu ulogu u osnivanju bogoslovske crkvene škole imao je Sveti Save, i to treba naročito istaći u Crnoj Gori", rekao je mitropolit Amfilohije.

On je upozorio da se danas u Crnoj Gori uništava srpski jezik i pismo i pretvara u nepostojeći, takozvani crnogorski jezik.

Uništavanjem srpskog jezika i ćirilice, istakao je on, dolazi do radikalnog prekida, uništavanja pamćenja i prekida sveukupne kulture srpskog naroda.

"To ne služi na čast onima koji to danas rade u Crnoj Gori, to je jedinstveni poduhvat u Evropi i svijetu da se jedan narod odriče imena svog jezika. Da se odriče svog pisma, na kome je zapisano sve što je stvorio", rekao je mitropolit Amfilohije.

Direktor Balkanološkog instituta Srpske akademije nauka i umjetnosti Dušan Bataković istakao je u besjedi da je Sveti Sava dao Srbima identitet i kulturu, bez čega jedan narod nije narod.

"A, narod koji zaboravlja svoju tradiciju, osuđen je da mnoge greške ponovi i da neoslonjen na dobre temelje, koje mu tradicija nudi, luta u ovim teškim vremenima", rekao je Bataković.

Bataković je istakao da je Sveti Sava bio veliki diplomata, navodeći da je u teškim trenucima uspio da izvojuje autokefalnost Srpske pravoslavne crkve, da sazida Hilandar, da ostavi Nomokanon /Krmčiju/, koji danas može da se koristi i u svetovnim pitanjima.

"Može da se koristi kao moralni i duhovni orijentir, što je važnije od pisanih zakona. Kada imate jedan takav jasan duhovni orijentir i kada vidite, zapravo, kako sve što je vezano za Svetog Savu - zrači", rekao je Bataković.

U programu Svetosavske akademije učestvovale su glumice Јelena i Ivana Žigon, guslari Bojana Peković i Rajo Vojinović, kao i crkveni horovi iz Cetinja, Kotora, Nikšića i Podgorice.