latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:02 | Autor: TANЈUG

Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta (VIDEO)

Širom svijeta danas će biti obilježen Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta, kada su 27. januara 1945. sovjetske jedinice oslobodile logorski kompleks Aušvic-Birkenau u kojem je, kako se smatra, ubijeno više od milion ljudi

Ceremoniji u Aušvicu, između ostalih, prisustvovaće predsjednici Francuske Fransoa Oland i Njemačke Јoahim Gauk, američki ministar finansija DŽek Lu i drugi.

"Dojče vele" piše da će u Aušvicu biti prisutan ukrajinski predsjednik Petro Porošenko, a da ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći, i ocjenjuje da je aktuelna ukrajinska kriza bacila sijenku na komemoraciju.

Rusiju će predstavljati šef predsjedničke administracije Sergej Ivanov, dok će Putin učestvovati na svečanosti u čast žrtava Holokausta, ali u Moskvi, gdje će posjetiti Јevrejski muzej i Centar tolerancije.

Računa se da je tokom Drugog svjetskog rata u okviru nacističkog tzv. konačnog rješenja ubijeno do šest miliona Јevreja, što je otprilike bila trećina svih pripadnika tog naroda. U velikim dijelovima Centralne i Istočne Evrope, jevrejska populacija je praktično tada nestala, ili je svedena na potpuno neznatan broj.

Poslije sjednice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, 24. januara 2005. godine, kada je obilježavano šest decenija od oslobođenja Aušvica, donesena je odluka kojom je ustanovljen Dana sjećanja na žrtve.

Prvog dana novembra 2005. usvojena je Rezolucija UN kojom je određeno da se nadalje 27. januar obilježava kao Međunarodni dan sjećanja na žrtve Holokausta.

Termin Holokaust ima izvorno grčko značenje - žrtva paljenica, i prvobitno je upotrijebljen u značenju kakvo danas ima, na jednom zasjedanju protestantskih crkava nekadašnje zapadne Njemačke.

Odatle, termin je postupno opšteprihvaćen u značenju masovnog stradanja odnosno sistematskog uništenja Јevreja tokom Drugog svjetskog rata.

Danas se već koristi u širem smislu i za tragediju pripadnika drugih grupa koje su tada imale sličnu sudbinu.

Sami Јevreji radije koriste termin Šoa, što je u izvornom starozavjetnom značenju podrazumijevalo nešto poput teška nevolja, a postupno je dobilo značenje - uništenje, ili katastrofa.

Na Dan sjećanja na žrtve Holokausta kroz obrazovne institucije i medije podsjeća se zašto se dogodio zločin Holokausta, nezabilježen u istoriji i po razmjerama (oko šest milona samo jevrejskih žrtava) i po stepenu hladnokrvne sistematične brutalnosti.