latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:21 | Autor: TANЈUG

Porošenko odgovorio na Putinov prijedlog, ali se ne zna kako

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko je tek juče, 26. januara, dao pismeni odgovor na prijedlog ruskog predsjednika Vladimira Putina od 15. januara da se trenutno povuče teško naoružanje sa linije razdvajanja u Istočnoj Ukrajini, saopštila je pres služba Kremlja, ne navodeći šta stoji u Porošenkovom odgovoru.

Ruski predsjednik je juče i u subotu razgovarao telefonom s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel i francuskim predsednikom Fransoa Olandom, prenosi Tas.

U ovim razgovorima Putin je istakao kako je uzrok pogoršavanja situacije u Istočnoj Ukrajini kurs vlasti u Kijevu u pravcu nasilnog rješenja za Donbas, stoji u saopštenju pres službe Kremlja.

Putin je podsjetio zapadne sagovornike da je 15. januara ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku poslao pismeni prijedlog da se teško naoružanje smjesta povuče sa linije razdvajanja, da se prestane s granatiranjem naselja i izbjegnu brojne žrtve među civilima.

Formalni odgovor na tu poruku je stigao tek juče.

U razgovorima sa Merkel i Olandom, Putin je naglasio važnost hitnog uspostavljanja političkog dijaloga između vlasti u Kijevu i predstavnika Donjecka i Luganska, kako bi se zaustavilo krvoproliće i promovisalo rješenje ukrajinske krize, saopštava pres služba Kremlja.