latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:33 | Autor: B92

Australijan open – poseban zbog navijača

Prvi Gren slem sezone Australijan open specifičan je po mnogo čemu, ali ga fantastična publika odvaja od ostalih velikih turnira.
Navijači na AO - Foto: AP
Navijači na AOFoto: AP

Australijski teniseri najbolje rezultate bilježe upravo u Melburnu, a veliki udio u njihovim uspjesima imaju fanatične pristalice sa tribina.

Mnoge teniske zvijezde, domaće i strane, uživaju da igraju pred publikom koja ih konstantno pokreće i navija, praveći atmosferu sličnu fudbalskim utakmicama.

 “Na svakom Gren slemu postoji specifičan osjećaj i sigurno je da publika ima veliku ulogu u tome. Ovdje osjećam da su ljudi upoznati sa sportom – dođu na tribine, glasni su, uzbuđeni i učine da i mi više uživamo u takmičenju. Učine da mi želimo da im prikažemo bolji šou“, rekla je Ana Ivanović.

Ivanovićeva je 2008. godine u Melburnu igrala finale, od tada nema većih uspjeha, ali ističe da se rado vraća u Australiju svake godine.

“Ponekad imam osjećaj da mi se mnogo puta u prošlosti dešavalo da je upravo publika razlog zbog kojeg sam preživjela neke teške mečeve. Oni zaista navijaju za igrače i ja osjećam da imam veliku podršku ovdje, što je uvijek veoma lijepo“, dodala je srpska teniserka.

Јedan od onih koji se “hrani“ energijom sa tribina jeste Nik Kirjos – domaća nada koja ima svijetlu budućnost.

“Publika na terenu broj tri je stvarno nevjerovatna, nikada tako nešto nisam osjetio. Teren je mnogo 'kul', u stvari je poprilično mali, ali na njemu toliko ljudi...Definitivno je to moj omiljeni teren“, naveo je Kirjos.

Iako djeluju kao djevojke koje ne zavise mnogo od dešavanja sa tribina, Serena Vilijams i Petra Kvitova ističu da vole igranje pred ambijentom kakav je na Australijan openu.

“Dosta čujem navijače. Navijači i publika ovde su sjajni. To je divno iskustvo – volim publiku ovdje“, dodala je Serena.