latinica  ћирилица
27/01/2015 |  08:53 | Autor: RTRS

Aleksis Cipras - grčki Robin Hud?

A zbog neuspjeha politike reformi i štednje građani Grčke izabrali su svog, kako ga pojedini njemački mediji nazivaju, Robina Huda - Aleksisa Ciprasa, piše DW
Aleksis Cipras - Foto: Beta/AP
Aleksis CiprasFoto: Beta/AP

Berlinski dnevni list Tagescajtung piše: "Izbornom pobjedom ljevičarskog saveza Siriza (Koalicija radikalne ljevice prim.red.) uistinu se povezuju šanse i rizici. Pobjeda Sirize je prije svega šansa da se Grčka oslobodi korupcije i nepotizma u kojima grca decenijama. Ali, šef Sirize sada ima problem: on je svojom predizbornom retorikom probudio prekomjernu nadu. Tako će sada Cipras morati da ubijedi svoje pristalice da ni lijeva vlada ne može tek tako da štampa novac.

 
Prekomjerna nada grčkih birača - Slavlje nakon Ciprasove pobjede

Drugi pak kažu kako Siriza neće moći da izbjegne pregovore s evropskim kreditorima. Evropljani su pak spremni da s potrebnom ozbiljnošću vode predstojeće pregovore. Na kraju, Grčka je demokratski izabrala. A taj rezultat zaslužuje poštovanje, jasno stavlja do znanja Tagescajtung iz Berlina.

List Velt napominje kako su Grci, uprkos svim upozorenjima iz Evrope, izabrali onoga koga oni smatraju ispravnim - Aleksisa Ciprasa. "On će biti novi premijer Grčke sviđalo se to Briselu i Berlinu ili ne", piše Velt i nastavlja: "Postoji cijeli niz razloga zbog čega Cipras nije najgori od onih koji bi Grčku trebalo da izvedu na pravi put. Sigurno je doduše to da su njegova predizborna obećanja - popuštanje programa štednje i jednostrana primjena oproštaja duga - opasna. Ali, na kraju grčki birači su polazili od toga i prije nego su glasali za njega - da će se Cipras ultimativno suprotstaviti međunarodnim kreditorima. Ono što bi njega moglo da natjera da neočekivano postane reformator jeste čista nužda. Nadareni populista Cipras bi morao da Grke, od kojih još uvijek krije mnogo realnih činjenica, ohrabri da prihvate neprijatnu istinu. Ono što je najvažnije jeste to da je Grčka bankrot i ako Cipras ne nađe alternativne kreditore onda će ipak morati da uđe u pregovore s Trojkom (Međunarodni monetarni fond, Evropska centralna banka i Evropska komisija). Јer, pitanje je nedjelja kada Atina neće moći da pokrije svoje troškove. Nije li onda stanje u grčkoj kasi dovoljan razlog da šef Sirize postane pragmatičan", pita se Velt.