latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:10 | Autor: Oslobodjenje

Ferguson: Političari u BiH moraju iskoristiti ponudu EU

Ambasador Velike Britanije u BiH Edvard Ferguson izjavio je da političari u BiH moraju iskoristiti ponudu EU i preduzeti hitne korake da bi što prije bile provedene reforme s ciljem stabilizacije ekonomije i otvaranja radnih mjesta, iskorjenjivanja korupcije i jačanja vladavine prava, demokratije i ljudskih prava
Edvard Ferguson - Foto: Screenshot
Edvard FergusonFoto: Screenshot

- Socioekonomske reforme smo stavili u samu srž nove strategije EU jer bez ekonomske stabilnosti nema ni političke stabilnosti - istakao je Ferguson i ponovio da nema smanjenja uslova za dobijanje članstva u EU.

Navodeći da su radna mjesta i pravda prepoznati kao pitanja koja su najvažnija građanima BiH, britanski ambasador je rekao da će vremenom morati da budu riješena i politička pitanja kao i ona koja se tiču reforme Ustava BiH.

On je dodao da EU nije postavila precizne rokove političkim liderima u BiH jer bi svima trebalo da je jasno koliko je važno da se što prije krene naprijed.

- Vlade treba same da postavljaju ambiciozne rokove i da naporno rade da se po pitanju hitnih reformi postigne napredak - rekao je Ferguson za federalne medije.

Britanski ambasador kaže da bi volio da ima više britanske trgovine i investicija u BiH, ali da je činjenica da BiH nije zemlja u kojoj je lako poslovati.

- Imate neke prednosti i pozitivne strane - najvažnije od svega dobro obrazovanu i relativno jeftinu radnu snagu. Ali, porezi na zaposlene su previsoki, zakoni o radu nefleksibilni, birokratija previše komplikovana i previše je korupcije - dodao je Ferguson.