latinica  ћирилица
27/01/2015 |  09:14 | Autor: TANЈUG

Turska: Hapšenja obavještajaca zbog navodnog prisluškivanja

Turska policija uhapsila je danas 26 pripadnika obavještajne službe koji su osumnjičeni za ilegalno prisluškivanje policajaca, državnih zvaničnika i privrednika, prenijeli su turski mediji.

Racije su izvedene u primorskom gradu Izmiru, prenijela je agencija Dogan.

Kancelarija javnog tužioca za sada nije izdala nikakvo saopštenje u vezi sa akcijom turske policije, navodi Rojters.

Policija je 5. januara već sprovela nekoliko racija kada je uhapsila 22 policajca, takođe osumnjičenih za ilegalno prisluškivanje policajaca, državnih zvaničnika i poslovnih ljudi.

Hapšenja su dio sveobuhvatne kampanje predsjednika Turske Redžepa Tajipa Erdogana protiv pristalica svog protivnika, a ranijeg saveznika, samoprognanog imama Fetulaha Gulena.

Tokom prošle godine su turske vlasti već uhapsile nekoliko desetina policajaca osumnjičenih da su prisluškivali predsjednika Erdogana i druge zvaničnike.

Vlada je tada saopštila da su policajci povezani sa jednim od najuticajnijih islamskih pokreta u Turskoj koji predvodi Gulen.

Taj pokret uživa veliku popularnost u Turskoj, ali je i na meti kritika - optužuju ga da prikriveno širi islamizam u svojim privatnim školama u 140 zemalja.

Erdogan i njegovi sljedbenici ističu da postoje "paralelne strukture" pokreta Gulen u državnom aparatu i njegovom pokušaju da zbaci vladu zbog čega je i uslijedilo masovno smjenjivanje policajaca, sa ciljem da se te strukture unište.
Gulenov pokret je godinama podržavao islamsku vladu, posebno u njenim naporima da potisne politički uticaj vojske, ali, već neko vrijeme, između dva islamska tabora postoje netrpeljivosti, pa čak i otvoreno neprijateljstvo.

Pripadnici pokreta Gulen smatraju da je Erdogan sve autoritarniji i kritikuju njegov odnos prema demonstracijama koje su bile održane prošlog ljeta, istakavši da je akcija policije protiv demonstranata znak "nedemokratskog odnosa" prema kritikama iz društva.