latinica  ћирилица
27/01/2015 |  11:24 | Autor: Agencije

Linta: Optužnice za "Oluju" pod pritiskom spoljnih faktora

Koalicija udruženja izbjeglica ocjenjuje da su optužnice protiv bivših pripadnika hrvatske policije Željka Sačića i Franje Drlje za zločine na Srbima nakon hrvatske akcije "Oluja" donesene pod pritiskom spoljnih faktora, a ne zbog jačanja svijesti u Hrvatskoj o neophodnosti kažnjavanja odgovornih za ratne zločine.
Miodrag Linta - Foto: TANЈUG
Miodrag LintaFoto: TANЈUG

Predsjednik ove koalicije Miodrag Linta ističe u saopštenju da niz činjenica potvrđuje da su u hrvatskom pravosuđu i dalje na snazi dvostruki standardi, te da se suđenja za ratne zločine protiv pripadnika Hrvatske vojske i policije pretvaraju u traženje olakšavajućih okolnosti, a ne utvrđivanje istine i onoga šta se zaista desilo.

"Zbog toga većina osuđenih Hrvata za zločine nad Srbima dobija minimalne kazne jer sudije uzimaju u obzir njihovo učešće u takozvanom `domovinskom ratu`, nagrade za učešće u ratu, porodične, imovinske i zdravstvene prilike i drugo", navodi Linta.

S druge strane, ističe on, hrvatsko pravosuđe Srbima izriče maksimalne ili velike kazne za ratne zločine.

"Apelujemo da visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini jasno stavi do znanja Hrvatskoj da treba u što kraćem roku da ispuni svoje međunarodne obaveze, odnosno da obezbijedi efikasan sistem kažnjavanja naredbodavaca i počinilaca ratnih zločina bez obzira za nacionalnu pripadnost", naveo je Linta.

Linta podsjeća da se Hrvatska potpisivanjem Ugovora o pristupanju sa EU novembra 2011. godine obavezala da će, između ostalog, procesuirati krivce za ratne zločine.

"Nažalost, od toga nije bilo gotovo ništa u prethodne tri godine. To potvrđuje i podatak Državnog tužilaštva Hrvatske da su na dan 31. decembara 2013. godine osuđena 44 pripadnika Hrvatske vojske ili policije ili svega 7,2 odsto od ukupno 608 osuđenih lica, od kojih su velika većina Srbi", ističe se u saopštenju.