latinica  ћирилица
27/01/2015 |  13:42 | Autor: TANЈUG

Merkelova čestitala Ciprasu pobjedu na izborima

Njemačka kancelarka Angela Merkel je uputila čestitiku novom grčkom premijeru Aleksisu Ciprasu na pobjedi njegove ultraljevičarske stranke Siriza na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj i poželjela mu mnogo snage i uspjeha

- Preuzimate funkciju premijera u teška vremena, u kojima vas čeka velika odgovornost - navodi se u poruci Ciprasu, koju je uputila Kancelarija njemačke kancelarke, a prenijela agencija AFP.

Grčka je juče dobila novu vladu, nakon što su pobjednička Siriza i desničarska Nezavisna partija Grka dogovorile koaliciju, u kojoj ih veže zajedničko protivljenje žestokim mjerama štednje, nametnutim u zamjenu za pomoć od međunarodnih kreditora.

Siriza je u nedjelju pobijedila na prijevremenim parlamentarnim izborima u Grčkoj sa 36,34 odsto glasova birača i osvojenih 149 od 300 mjesta u parlamentu, samo dva manje od apsolutne većine.

Nakon pobjede Sirize, portparol Merkelove Štefen Zajbert izjavio je kako njemačka kancelarka očekuje da će nova grčka vlada poštovati dogovor koji je postigla s međunarodnim kreditorima Grčke.

- Naše je mišljenje da je važno da nova vlada nastavi da primjenjuje mjere za nastavak ekonomskog oporavka Grčke. To znači i da Grčka treba da poštuje ono što je ranije dogovorila - rekao je Zajbert.