latinica  ћирилица
27/01/2015 |  14:02 | Autor: SRNA

U Sabornom hramu u Sarajevu djeci podijeljeno više od 300 paketića

Veliki pravoslavni praznik posvećen Svetom Savi, prvom srpskom arhiepiskopu i prosvjetitelju, svečano je danas obilježen u Sabornom hramu Rođenja presvete Bogorodice u Sarajevu Svetom liturgijom, slavskim obredom i podjelom svetosavskih paketića djeci.
Paketići za djecu u Sarajevu - Foto: SRNA
Paketići za djecu u SarajevuFoto: SRNA

Nakon što su djeca zajedno otpjevala himnu Svetom Savi, podijeljeno im je više od 300 svetosavskih paketića.

Svetu liturgiju služio je protojerej-stvarofor Vladimir Stupar, uz sasluženje protođakona Mitra Tanasića, a potom su pričešćena djeca i obavljen slavski obred.

Čestitajući djeci i njihovim roditeljima praznik posvećen Svetom Savi, Stupar je istakao da je "Sveti Sava najljepše srpsko dijete i da je još kao dječak zavolio Hrista svim srcem svojim i svom dušim svojom".

"Sva djeca koja su danas došla u ovu i druge pravoslavne crkve dostojni su nasljednici Svetog Save i naših svetih predaka", rekao je Stupar.

On je ukazao da je jedna od najvećih predrasuda da se djeca ne mogu pričestiti, jer nisu postila.

Prema njegovim riječima, djeca su najprijemčivija za Hrista i njima nije neophodan post, ali im je neophodan Hristos.

"Roditelji koji ne dovodu krštenu djecu u hram i ne pričešćuju ih odgovaraće pred Bogom kao duhovne ubice svoje djece. Čim smo ih lišili pričešća, lišili smo ih vječnog života i carstva Nebeskog.

Djeci nije dovoljno darovati materijalnu sigurnost, usmjeravati ih ka bogatstvima ovog svijeta. Djeci je neophodan Hristos. Ako djeca ne osjete ljubav Božiju, ona će uvijek biti nezadovoljna", naglasio je Stupar.

On je ukazao na potrebu da se srpski narod iskreno i istinski vrati Bogu i da su zalog tog povratka djeca.

Sveti Sava proslavljen je danas i u ostalim hramovima Mitropolije dabrobosanske.