latinica  ћирилица
27/01/2015 |  14:09 | Autor: SRNA

Pretresi u FS po nalogu Tužilaštva i anonimnim prijavama

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu su od 2005. godine u više navrata postupali po anonimnim prijavima, te zahtjevima i naredbama Tužilaštva BiH koje se odnose na provjere poslovanja u Fudbalskom savezu BiH, potvrđeno je Srni u ovoj agenciji.

O svim preduzetim mjerama i radnjama Sipa je Tužilaštvu i Sudu BiH dostavila odgovarajuće izvještaje koji su rezultirali podizanjem optužnica i pravosnažnim presudama Suda BiH.

U Agenciji kažu da trenutno postupaju po zahtjevima Tužilaštva BiH koji se odnose na vršenje određenih provjera i prikupljanje dokumentacije.

U Sipi nisu željeli da govore o detaljima, a mediji prenose da su istražioci zainteresovani za aranžmane Saveza sklapane sa različitim agencijama i preduzećima u vezi sa putovanjima igrača i zvaničnika Saveza na Svjetsko fudbalsko prvenstvo u Brazilu prošle godine.

Ovo je treći put u posljednjih nekoliko mjeseci da inspektori Sipe ulaze u prostorije Fudbalskog saveza da bi upotpunili istragu u vezi sa ugovorima o poslovanju i sponzorstvima ove fudbalske asocijacije.

U Fudbalskom savezu BiH /FSBiH/ potvrdili su da su pripadnici Sipe zatražili informacije i dokumentacije vezane za te prijave, ali da nije bilo nikakvog upada u prostorije saveza.

"Razloga za upad pripadnika Sipe nije bilo, jer FSBiH nikada nije krio finansijske podatke o troškovima učešća reprezentacije BiH i spiskovima putnika koji su kao članovi zvanične delegacije ili gosti Saveza putovali u Brazil", navodi se u saopštenju.

U FS navode da su svi aranžmani i transakcije obavljeni zakonito i transparentno, prema pozitivnim propisima FIFA, važećem cjenovniku, te da apsolutno nema osnova za tvrdnje o navodnim sumnjivim putovanjima, bilo da je riječ o putovanju reprezentacije na pripreme u SAD ili kasnijem putovanju u Brazil.