latinica  ћирилица
27/01/2015 |  15:41 | Autor: TANЈUG

Medvedev: Sniženje kreditnog rejtinga Rusiji čisto politička odluka

Odluka agencije Standard i Purs o sniženju rejtinga Rusije je čisto politička, rekao je danas ruski premijer Dmitrij Medvedev.
Dmitrij Medvedev - Foto: Beta/AP
Dmitrij MedvedevFoto: Beta/AP

"Šta je to, ako ne politička odluka? Sve to ćemo, naravno, preživjeti, ali je loše što to u cjelini komplikuje situaciju u zemlji i, reći ću otvoreno, i u svijetu", naglasio je šef vlade Rusije.

"Rejtinzi, svi o kojima se sada govori su očigledno politički instrumenti u čistom obliku", dodao je Medvedev.

"Ne kažem to zbog toga što je ta odluka donijeta za našu zemlju", kazao je on i pozvao da "se razmisli o mehanizmu formiranja tih rejtinga".

Premijer je podsjetio da niz zemalja uvodi ograničenja protiv ruske ekonomije.

"To su političke odluke? Naravno da su političke, a onda se na osnovu njih zaključuje da konkretna privreda ne radi onako kako bi trebalo da radi", rekao je on.

Prema njemu, odluka o sniženju rejtinga je donijeta na osnovu tvrdnji da ruska privreda ne može "sa nečim da se nosi".

Ruska vlada zajedno sa predstavnicima biznisa treba da donese određene odluke u vezi sa sniženjem rejtinga Rusije, kazao je premijer.

Agencija Standard i Purs je u ponedeljak uveče snizila suvereni kreditni rejting Rusije u stranoj valuti na spekulativni nivo "BB+", sa investicionog "BBB-", uz negativnu prognozu. Agencija je odluku obrazložila time da je ruska monetarna politika manje fleksibilna i da je moguće njeno dalje pogoršanje.

Pored toga, agencija je ocijenila da su se perspektive ekonomskog rasta Rusije pogoršale.