latinica  ћирилица
27/01/2015 |  16:02 | Autor: SRNA

Ivanić: Federalni politički partneri ključni problem za formirnje vlasti BiH

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić rekao je da je ključni problem u procesu formiranju vlasti na nivou BiH u Federaciji BiH i federalnim političkim partnerima.

"Suština je izbor potpredsjednika Federacije iz reda srpskog naroda. Ključnu ulogu na tom planu imaju političke partije iz Sarajeva, i tu HDZ BiH nema neki uticaj. Ali, da HDZ želi da uz sebe ima SNSD, to svi znamo i to nije nikakva tajna", rekao je Ivanić novinarima u Sarajevu.

Navodeći da je u toku usaglašavanje zajedničke izjave o evrointegracijama BiH, Ivanić je izrazio nadu da će doći do njenog potpisivanja. "Ta izjava je u potpunosti u interesu Republike Srpske i političkim partijama će biti zaista teško da je odbiju", smatra Ivanić.

Govoreći o izvozu naoružanja iz BiH, Ivanić je rekao da Predsjedništvo BiH nema nadležnost u vezi sa tim, te da ova institucija, eventualno, može zauzeti samo politički stav.

On je naveo da Predsjedništvo BiH u ovom slučaju ne može donijeti validnu odluku, već samo stav, na šta se ne može potezati pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa.

"Predsjedništvo BiH zakonski nema nikakvu ulogu u vezi sa pitanjem izvoza naoružanja. Ministar /spoljne trgovine i ekonomski odnosa BiH Boris/ Tučić dobro zna da se vitalni nacionalni interes može donijeti samo na odluku Predsjedništva BiH", rekao je Ivanić.

On je ponovio lični stav da oružje ne treba da ide iz BiH u zemlju koja je u sukobu, pa tako ni u Ukrajinu. "Moj stav je jasan, ja sam protiv toga", kaže Ivanić.

Komšić: SDP treba da bude dio rješenja

Željko Komšić, lider Demokratske fronte, rekao je danas prije sastanka sa Bakirom Izetbegovićem, zamjenikom predsjednika SDA, i Nerminom Nikšićem, predsjednikom SDP-a, da SDP treba da bude dio rješenja kada je u pitanju izbor potpredsjednika FBiH iz reda Srba.

Komšić smatra da svako drugo rješenje koje bi bilo ponuđeno nije kompromis nego trgovina, što DF neće prihvatiti. On je rekao da DF ostaje pri svom prijedlogu da Slobodan Šoja bude potpredsjednik FBiH iz reda Srba.

Smatra da SDP ima legitimno pravo da predloži svog kandidata zbog toga što ima šest srpskih delegata u Domu naroda FBiH.

Upitan da prokomentariše izjave predstavnika SNSD-a da su zainteresovani za poziciju potpredsjednika iz reda Srba, Komšić je rekao da SNSD ima tri delegata i legitimno pravo da to učini, ali da bi to poremetilo odnose u većini.

"Ne mislim da DF treba učestvovati u tome", kazao je Komšić.

Izetbegović je rekao da su Komšić i on od Nermina Nikšića zatražili podršku SDP BiH za izbor rukovodstva Doma naroda Parlamenta FBiH, za predsjednika i potpredsjednika FBiH, kako bi u najkraćem roku bio okončan proces formiranja zakonodavne i izvršne vlasti u ovom entitetu.

Oni su se složili da je neophodno da Dom naroda parlamenta FBiH, na sjednici koja je zakazana za petak, donese odluku o privremenom finansiranju FBiH kako bi bilo omogućeno nesmetano funkcionisanje i pravovremeno bile ispunjene obaveze prema građanima.

Upitan da komentariše da li to znači da u petak na dnevnom redu neće biti izbor rukovodstva FBiH, Izetbegović je naglasio da će sjednica biti nastavljena naredne sedmice i da bi, ako Glavni odbor SDP-a, na sjednici zakazanoj za subotu, odluči da pruži podršku, mogao biti završen proces u formiranju vlasti u FBiH.