latinica  ћирилица
27/01/2015 |  18:08 | Autor: SRNA

Centralna banka BiH: Netačne tvrdnje udruženja "Švajcarac"

Centralna banka BiH demantovala je navode o ponuđenim rješenjima u vezi sa problemom otplate kredita u švajcarskim francima koje je, u saopštenju objavljenom nakon sastanka s guvernerom Centralne banke BiH Kemalom Kozarićem, iznio predsjednik Udruženja "Švajcarac" Kemal Duraković.

Kozarić je održao danas sastanak s predsjednikom Udruženja "Švajcarac", te ga informisao o spremnosti Centralne banke da, s ciljem očuvanja monetarne i finansijske stabilnosti, posreduje u iznalaženja rješenja koje bi zadovoljilo sve strane i pružilo određeno dozu sigurnosti korisnicima kredita u švajcarskim francima.

S tim u vezi, guverner Centralne banke je obavijestio Durakovića da će na današnjoj sjednici Komitet za finansijsku stabilnost razmatrati situaciju nastalu promjenom kursa švajcarskog franka i servisiranjem kredita s valutnom klauzulom u toj valuti koje imaju građani BiH, saopšteno je iz Centralne banke BiH.

Kozarić je posebno naglasio da konkretno rješenje može biti napravljeno jedino uz dogovor komercijalne banke i njenih klijenata.

Stalni odbor za finansijsku stabilnost preporučio je danas bankama koje su odobravale kredite u švajcarskim francima da u roku od sedam dana ponude rješenja koja bi bila prihvatljiva za klijente, korisnike ovih kredita.

Rješenja koja ponude komercijalne banke biće razmatrana na narednom sastanku Odbora za finansijsku stabilnost.