latinica  ћирилица
28/01/2015 |  09:57 | Autor: SRNA

Đurić: Protest u Prištini zbog loše ekonomske situacije

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić ocijenio je da je osnova protesta održanog u Prištini loša ekonomska situacija i nezadovoljstvo građana zbog toga što uska elita drži vlast.
Priština -protesti - Foto: SRNA
Priština -protestiFoto: SRNA

"U podtekstu ovih demonstracija su loša ekonomska situacija i nezadovoljstvo zbog toga što jedna uska elita drži vlast potpuno hermetički", rekao je Đurić za RTS.

Odgovarajući na pitanje da li će biti smijenjen ministar za povratak i zajednice Aleksandar Јablanović u vladi /samoproglašenog/ Kosova, što su zahtijevali demonstranti u Prištini, Đurić je istakao da Srbija želi stabilnost Kosova.

"Ako srpski članovi vlade na Kosovu ne budu dali rezultate u tom segmentu, možda će i neko iz Beograda tražiti odgovornost", naveo je on.

Govoreći o nastavku kosovskog dijaloga u Briselu 9. februara, Đurić je naveo da će biti razgovarano o stvaranju zajednice srpskih opština, kao i o pitanju imovine, ne samo Kombinata "Trepča", nego i "mnogih drugih bogatstava bitnih za život".

"Rješavanje pitanja imovine ključni je dio suštinske normalizacije odnosa u pokrajini. Želimo da se načnu ozbiljne teme, narednih dana imaćemo pripremne razgovore za Brisel", rekao je Đurić.

Kada je riječ o suđenju na Kosovu lideru Građanske inicijative SDP Oliveru Ivanoviću, Đurić je izrazio nadu da će Ivanović "konačno uskoro dobiti pravo na fer suđenje" i pravo da bude na slobodi.

U Prištini su se juče sukobili policija i nekoliko hiljada demonstranata, uglavnom pristalica radikalnog pokreta "Samoopredjeljenje", kada su pokušali da priđu zgradi Vlade samoproglašenog Kosova.

Demonstracije, koje su organizovane i u subotu, 24. januara, održavaju se povodom zahtjeva Udruženja "Majke Đakovice" da sa funkcije ministra za zajednice i povratak bude smijenjen Aleksandar Јablanović.

Premijer samoproglašenog Kosova Isa Mustafa rekao je da povod za demonstracije nisu zahtjevi za smjenu Јablanovića, niti donošenje zakona o Rudniku "Trepča", već da su motivi političke prirode, odnosno da je "cilj demonstranata rušenje legitimno izabrane vlade".