latinica  ћирилица
28/01/2015 |  11:39 | Autor: RTRS

Prijedor šesta regija Srpske (VIDEO)

Krupan korak u regionalnoj politici Prijedor je napravio desetogodišnjom borbom koja je konačno urodila plodom. U nacrt Prostornog plana Republike Srpske, u kojem je do sada bilo pet regija, Prijedor je uvršten kao šesta regija. S pravom, jer grad Prijedor sa oko 97.500 stanovnika veličine je kao regija Istočno Sarajevo, Višegrad sa 101.000 stanovnika i regija Trebinje Foča sa 104.000 stanovnika.

Predmet rješavanja regionalne i razvojne politike treba biti regionalni problem postojanja visoke i trajne nezaposlenosti, nizak dohodak, nizak nivo kvaliteta stanovanja, zdravlja ili dostupnosti obrazovanja, dominacija jedne ili dviju privrednih grana u strukturi privrede regije, značajan odliv radne snage ili kapitala, i nepovoljni efekti promjene industrijske tehnologije.

Prijedor šesta regija u Republici Srpskoj, značajan je pomak u razvojnoj politici ove regije koji će obezbijediti više sredstava iz strukturnih fondova Evropske unije namijenjenih regionalnom razvoju.

- To je izuzetno dobro za razvoj svih ovih naših opština iz razloga što je Banja Luka prevelika regija. Banja Luka kao regija je veća od ostatka Republike Srpske. U tako neravnomjernoj podjeli teško je osigurati da svaka opština dobije ono što bi njoj bilo potrebno za razvoj, rekao je Marko Pavić, gradonačelnik Prijedora.

egionalizacija postiže pravi efekat ukoliko se razvija kao integralni dio procesa razvoja lokalne samouprave i ukoliko ide kao proces prepoznavanja regionalnih interesa čiji osnov predstavljaju odgovarajuće opštine.

Opština prijedorske regije Kozarska Dubica sa nešto boljim statusom razvijenosti ima očekivanja u institucionalnom smislu.

- U smislu državne uprave neke bitne stvari za ovaj grad, a jedna od najbitnijih je da sud u Dubici počne funkcionisati. Bitno nam je i ovo da Prijedor ima Centar službe bezbijednosti, da tužilaštvo bude u Prijedoru da Okružni sud bude u Prijedoru, prije svega očekujem korist u tom smislu, istakao je Mile Zlojutro, načelnik opštine Kozarska Dubica.

Ključ za ublažavanje regionalnog raskola jeste u skladnijem razvoju i ujednačavanju radnih i životnih uslova stanovništva.

Pogranična i nerazvijena opština Oštra Luka kao mikro sredina svoju šansu vidi kroz regionalnu saradnju, da postane prepoznatljiva i na taj način omogući bolji život svojih građana.

- Mislim da bi u tom smislu u budućnosti grad Priejdor trebao da bude jedan centar- univerzitetski, zdravstveni centar, privredni centar jer kad imate bogatog komšiju u svakom slučaju i vama će biti lakše živjeti, dodao je Dragan Stanar, načelnik opštine Oštra Luka.

Ekonomski interes je najjači mamac za privlačenje investitora da ulažu u mlade, školovane kako bi ostali u nerazvijenim opštinama i gradovima.

Zašto bi neko investirao tamo gdje nema puta, ni vodovoda, ni telefona, ni interneta, ako ne dobije poseban podsticaj u vidu povoljnih kredita, besplatno opremljenih placeva i nižih poreza. Regionalnim razvojem i ove prepreke trebalo bi da budu, ako ne otklonjene, onda, bar ublažene.