latinica  ћирилица
28/01/2015 |  14:39 | Autor: B92

Figo najavio kandidaturu za predsjednika FIFA

Nekadašnji najbolji fudbaler svijeta Luis Figo objavio je da namjerava da se kandiduje za predsjednika Svjetske fudbalske federacije (FIFA).
Luis Figo - Foto: Guliver/Getty Images
Luis FigoFoto: Guliver/Getty Images

Rekorder po broju odigranih utakmica u dresu portugalske reprezentacije peti je objavio namjeru da bude protivkandidat Sepu Blateru na izborima koji će biti održani u maju.

Portugalac takođe tvrdi da ima podšku pet nacionalnih saveza koje su potrebne za kandidaturu do isteka roka u četvrtak.

Prije Figa, kao kandidati su se pominjali prvi čovek Fudbalskog saveza Holandije Mihael van Prag, jordanski princ Ali Bin Al Husein, Žerom Šampanj i David Žinola. Blater će se kandidovati za peti mandat.

"Stalo mi je do fudbala i ono što vidim po pitanju ugleda FIFA, ne samo sada, već posljednjih godina, mi se u opšte ne sviđa. Ako ukucate FIFA u bilo kom pretraživaču na Internetu, prva riječ koja vam izađe je: 'skandal', a potom slijede ne toliko pozitivne riječi. To je ono što mora prvo da se promijeni, da se ugled FIFA promijeni. Fudbal zaslužuje bolje od ovoga", rekao je Figo.

Figo je takođe istakao da je razgovarao sa velikim brojem igrača, trenera i predsjednika saveza i da su se svi oni složili da nešto mora da se promijeni.

"Prošle godine sam bio na Svjetskom prvenstvu u Brazilu, iz prve ruke sam shvatio kako navijači gledaju FIFA i to mora da se promijeni. Potrebna je promjena na čelu organizacije, a potom i u vođenju, transparentnosti i solidarnosti. Pravi je trenutak za to", naglasio je Figo.

Podsjećamo, Figo je tokom bogate karijere igrao za Sporting, Barselonu, Real i Inter, a iz profesionalnog fudbala se povukao 2009. godine. Za reprezentaciju Portugala odigrao je 127 utakmica i postigao 32 gola.