latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:05 | Autor: Glas Srpske

Na jedno parking mjesto u Banjaluci 16 vozila

Grad raspolaže sa 3.712 uređenih parking mjesta, a registrovano je 53.000 vozila.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja Milenko Јaćimović kaže da broj slobodnih parking mjesta ni izdaleka ne može zadovoljiti broj voznih jedinica.

- Situaciju dodatno komplikuje i to što je Banjaluka administrativni centar RS u koji se dnevno slije najmanje 20.000 vozila - rekao je Јaćimović i dodao da je svima njima potrebno parking mjesto.

On je kao primjer naveo ponedjeljak, srijedu i petak, kad se slobodno parking mjesto u gradu ne može naći ni za lijeka.

- Definitivno, parking mjesto kod Univerzitetske bolnice - Klinički centar na Paprikovcu je teže naći nego dobiti sedmicu na lotu, zbog čega vozači nerijetko svoja vozila ostavljaju na trotoaru i kolovozu. A ništa bolja situacija nije ni na parkingu kod Poliklinike i Hitne pomoći - rekao je Јaćimović. Dodao je da postoji i problem sa parkiranjem u naselju Nova varoš, gdje zaposleni u institucijama RS ostavljaju svoja vozila, jer ne raspolažu dovoljnim brojem mjesta za parkiranje.

Šef Odsjeka za parkinge i garaže Branimir Papić rekao je da je pored 3.712 parking mjesta, kojima raspolaže Gradska uprava, ove godine planirana izgradnja još 220 novih.

- Izgradnja još 220 parking mjesta planirana je na novim parking prostorima u ulici Meše Selimovića, Nikole Pašića i u Ravnogorskoj ulici u Novoj varoši. Grad će tada raspolagati sa ukupno 4.000 parking mjesta, što će biti dovoljno za sva vozila - rekao je Papić.

On je dodao da u gradu ima i drugih slobodnih parking mjesta, kojima oni ne raspolažu, ali su oni u naselju Starčevica i Borik.

- Oko 12.000 vozila dnevno se parkira na gradskim parkinzima, dok na godišnjem nivou i više od dva miliona vozila - istakao je Papić.