latinica  ћирилица
28/01/2015 |  15:57 | Autor: Rojters

Poginula dva izraelska vojnika, a više ranjeno

Dva izraelska vojnika i pripadnik španskog kontingenta mirovnih snaga poginuli su danas u razmjeni vatre između pokreta Hezbolah i Izraela. Vojnici su poginuli od eksplozije projektila koji je pogodio izraelska vojna vozila na granici Izraela sa Libanom.
Napad na izraelsko-libanskoj granici - Foto: REUTERS
Napad na izraelsko-libanskoj graniciFoto: REUTERS

U napadu su ubijena dva izraelska vojnika, a sedam je ranjeno, objavio je Rojters. Poginuo je i jedan pripadnik posmatračke misije UN iz Španije, a ovu vijest je na svom Tviter nalogu potvrdio i španski premijer Mariano Rohaj. 

Kako je navedeno, napad Hezbola je  najvjerojatnije osveta za izraelski vazdušni napad 18. januara u kojem je ubijeno nekoliko pripadnika Hezbolaha i iranski general. Izraelska vojska potvrdila je da su dvojica vojnika poginula, a sedmorica ranjena, kao i da su moguće žrtve i među civilima.

Hezbolah, islamistička vojna grupa sa sjedištem u Libanu, potvrdila je da je napad izvela jedna njihova grupa. Napad se dogodio blizu Šeba farmi, mjesta gdje se spajaju granice Izraela, Libana i Sirije.

Dodatne izvještaji o kidnapovanju izraelskih vojnika tokom napada istražuju izraelske snage. Izraelska vojska je brzo reagovala artiljerijskim napadom na južni Liban, prenosi agencija DPA. Kako navodi, izraelski vojni položaji zatim su napadnuti na Golanu, ali nije bilo ranjenih.

Sukob je izbio deset dana nakon navodnog izraelskog napada na dio Golanske visoravni koja je pod sirijskom kontrolom.

Izraelska vojska je u stanju visoke pripravnosti uz granicu s Libanom i Sirijom od 18. januara. Izrael je osvojio zapadni dio Golanske visoravni preuzevši je od Sirije u Šestodnevnom ratu 1967, a posljednjih mjeseci veći dio sirijskog dijela Golana osvojile su pobunjeničke snage povezane s Al Kaidom i frontom Al Nusra.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu rekao je da će uslijediti oštar odgovor. Portparol Vlade za ovaj do sada najteži sukob sa Libanom od 2006. optužuje Hezbolah, Liban i Siriju.