latinica  ћирилица
28/01/2015 |  16:07 | Autor: Jutarnji list

Balić u junu završava karijeru

Јedan od najboljih rukometaša svih vremena Ivano Balić objavio je da će po završetku ove sezone okončati profesionalnu karijeru.

Njegovu odluku objavio je njegov klub Veclar.

Hrvatskom rukometašu su čelnici njemačkog kluba nudili novi ugovor, ali on se zahvalio i objasnio da će ova sezona biti posljednja u njegovoj karijeri.

"Odluka je bila teška jer se u Veclaru osjećam nevjerovatno dobro i sjajno se zabavljam u ovoj ekipi. Počašćen sam što mi je ponuđen novi ugovor, no moram napraviti ono što mislim da je najbolje za mene, moju porodicu i prvenstveno moje tijelo. Dugogodišnje igranje na najvišem novou ostavilo je trag, morate znati kada je pravo vrijeme za kraj. Moje vrijeme doći će ovog ljeta", poručio je Balić.

Balić će posljednju utakmicu odigrati 5. juna protiv Gopingena, a očekuje se da mu Veclar priredi sjajan oproštaj.

"Јako nam je žao što Ivano zaključuje dugu i uspješnu karijeru, ali imamo apsolutno razumijevanje. On je bio uzor svima u ovoj ekipi na terenu i izvan njega. Sada ne treba tugovati, nego se radovati što ćemo još do juna biti počašćeni gledati ga uživo", izjavio je izvršni direktor njemačkog kluba je Bjern Zajp.

Po završetku karijere Balića čeka funkcija koordinatora za muški rukomet u Hrvatskom rukometnom savezu.

Balić je karijeru je počeo u Rukometnom klubu Split, a prije dolaska u Velcar igrao je u Metkoviću, San Antoniju, Zagrebu i Atletiku.

Sa Hrvatskom reprezentacijom je osvojio osam medalja, od kojih dvije zlatne, četiri srebrne i dvije bronzane. Međunarodna rukometna federacija proglasila ga je najboljim rukometašem svijeta 2003. i 2006. godine.