latinica  ћирилица
28/01/2015 |  20:33 | Autor: TANЈUG

Naknada za roming u EU ostaje do 2018?

Evropskim operaterima mobilne telefonije treba dozvoliti da nastave sa naplatom rominga i u naredne tri godine, navodi se u dokumentu koji je sačinila Letonija, predsjedavajući Evropskog savjeta, što je u suprotnosti sa ranijim prijedlogom Evropske komisije da se roming ukine do kraja ove godine.
Mobilna telefonija - Foto: RTRS
Mobilna telefonijaFoto: RTRS

Ukidanje naknade za roming kod korišćenja mobilnih telefona u inostranstvu je prioritet za Evropsku komisiju, koja je 2013. godine predložila reformu evropskog telekomunikacionog sektora sa ciljem ukidanja nacionalnih barijera, prenosi Rojters.

Evropski parlament se prošle godine velikom većinom glasova poslanika izjasnio za ukidanje naknada za roming unutar EU do kraja 2015. godine, pošto su se potrošači "gladni informacija" žalili na visoke i nejasne račune prilikom korišćenja mobilnih uređaja u inostranstvu.

Prema prijedlogu Letonije, u koji je Rojters imao uvid, telekomunikacione kompanije bi trebalo da ponude klijentima "osnovni roming tarifni dodatak" koji bi im omogućio da pretražuju internet ili telefoniraju u inostranstvu po lokalnoj tarifi do određenog iznosa.

U slučaju prekoračenja dozvoljenog limita, operaterima ne bi bilo dozvoljeno da potrošačima naplaćuju veću tarifu od sadašnjih 0,05 evra po minuti ili za 1 MB podataka.