latinica  ћирилица
29/01/2015 |  08:33 | Autor: TANЈUG

ID zaprijetila ubistvom jordanskog pilota

Islamska država je u najnovijoj poruci zaprijetila da će "momentalno" da ubije jordanskog pilota Maza el Kasasbeha ako Aman do večeras ne preda Iračanku, osuđenu za umješanost u bombaški napad u Јordanu 2005. godine.

U novoj audio poruci, čuje se glas muškarca koji se predstavio kao oteti japanski novinar Kendži Goto, prenijela je agencija AFP.

- Ako Sadžida el Rišavi ne bude spremna za razmjenu za moj život na turskoj granici do zalaska sunca u četvrtak, 29. januara, po Mosulskom vremenu, jordanski pilot Maz el Kasasbeh biće odmah ubijen, rekao je Goto u poruci objavljenoj na tviteru koji koristi Islamska država.

Јapanski generalni sekretar vlade Јošihide Suga rekao je novinarima da je poruka po svemu sudeći autentična.
Aman je rekao da će osloboditi Iračanku ako Islamska država oslobodi njihovog pilota.

Portparol jordanske vlade nije pomenuo taoca Јapanca.

U srijedu su se pojavljivali potpuno suprotni izvještaji o sudbini taoca kao i Iračanke usljed jezičkih i kulturnih nesporazuma, navela je francuska agencija.

Atmosfera u Јordanu je izuzetno napeta, rođaci otetog pilota su protestovali i uzvikivali antivladine parole, a otac pilota je zatražio da vlada spasi njegovog sina "po svaku cijenu".

Islamska država je prije nekoliko dana pogubila japanskog taoca Harunu Јukavu jer im japanska vlada nije platila otkup od 200 miliona dolara i potom je zaprijetila da će ubiti i drugog japanskog taoca, Gota, ako ne bude oslobođena zatvorena Iračanka.

Islamska država je obezglavila više stranih talaca, a snimke tih pogubljenja je potom postavljala na internet.