latinica  ћирилица
29/01/2015 |  12:57 | Autor: SRNA

Prekinuta konstitutivna sjednica Vijeća naroda PS BiH

Konstitutivna sjednica Vijeća naroda Parlamentarne skupštine BiH prekinuta je na zahtjev SDA, jer je predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda Halid Genjac zatražio vrijeme za dodatne konsultacije u vezi sa izborom rukovodstva ovog vijeća.

Sjednica bi trebalo da bude nastavljena u roku od 15 dana.

Održavanju konstitutivne sjednice prethodilo je uručivanje uvjerenja o dodjeljivanju mandata izabranim članovima Vijeća naroda.

U skladu sa Poslovnikom Vijeć naroda, delegati su dali i potpisali svečanu izjavu, nakon čega je uslijedilo osnivanje tri kluba delegata konstitutivnih naroda.

Predsjedavajući Kluba delegata srpskog naroda u Vijeću naroda je Sredoje Nović, a zamjenik Dragutin Rodić, predsjedavajući Kluba bošnjačkog naroda je Halid Genjac, a zamjenik Sifet Podžić, dok je predsjedavajuća Kluba hrvatskog naroda Ljilja Zovko, a zamjenica Zdenka DŽambas.

Konstitutivnoj sjednici, prema Poslovniku, predsjedavao je najstariji prisutni delegat iz novog saziva Sredoje Nović.

Vijeće naroda iz reda srpskog naroda čine Sredoje Nović /SNSD/, Nebojša Radmanović /SNSD/, Dragutin Rodić /DNS/, Ognjen Tadić /SDS/ i Darko Babalj /SDS/.

Delegati iz reda bošnjačkog naroda su Fahrudin Radončić /SBB/, Halid Genjac /SDA/, Safet Softić /SDA/, Sead Kadić /SDA/ i Sifet Podžić /DF/, dok su hrvatski delegati Bariša Čolak /HDZ BiH/, Mario Karamatić /HDZ BiH/, Ljilja Zovko /HDZ BiH/, Zdenka DŽambas /HDZ BiH/ i Martin Raguž /HDZ 1990/.

Nović: Klub Srba bio spreman da se danas okonča proces konstituisanja

Sredoje Nović izjavio je da je ovaj klub delegata i danas bio spreman da proces konstituisanja Vijeća naroda dovede do kraja, ali da kod drugih nije bilo tog raspoloženja.

Nović je rekao da je konstitutivna sjednica ovog vijeća prekinuta na zahtjev SDA i da on lično nema drugog obrazloženja.