latinica  ћирилица
29/01/2015 |  13:49 | Autor: SRNA

Italija - Renci predložio Serđa Matarela za šefa države

Italijanski parlament danas će birati novog predsjednika države, nakon što je Đorđo Napolitano sredinom ovog mjeseca podnio ostavku.

Svi senatori i poslanici, kao i 58 predstavika regiona, što je ukupno 1.009 ljudi, glasaće danas u 15.00 časova u prvom krugu.

Da bi se postigao maksimalni konsenzus, u prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina. U ostalim krugovima je dovoljna prosta većina.

Ime novog predsjednika Italije biće poznato najkasnije do nedjelje,1. februara.

Predsjednik Italije Đorđo Napolitano podnio je ostavku 14. januara nakon devet godina na toj funkciji.

Napolitano, koji će 29. juna napuniti 90 godina, rekao je u novogodišnjem obraćanju, kada je najavio ostavku, da je to njegova lična odluka, povezana sa tim što je dostigao doba koje donosi ograničenja i teškoće u ispunjavanju važnih i odgovornih obaveza.

Italijanski premijer Mateo Renci zatražio je od svoje Demokratske partije da izabere sudiju Ustavnog suda Serđa Matarela za predsjednika Republike.
U govoru pred velikim brojem birača, nekoliko časova prije prvog kruga izbora za predsjednika, Renci je predložio Matarela za predsjednika.

Italijanski parlament danas popodne bira novog šefa države, što će biti važan test za premijera Matea Rencija, objavili su italijanski mediji.

Svi senatori i poslanici, kao i 58 predstavnika italijanskih regija - ukupno 1.009 osoba, glasaće danas u prvom krugu.

U prva tri kruga glasanja potrebna je dvotrećinska većina ili 672 glasa, dok je od četvrtog kruga - ako do toga dođe, za izbor novog šefa države potrebna prosta većina od 505 glasova.

Demokratska partija premijera Matea Rencija ima 415 glasov,a i očekuje da joj se pridruži više desetina drugih poslanika.