latinica  ћирилица
29/01/2015 |  15:41 | Autor: SRNA

Tegeltija: Ozbiljno razmotriti stanje u bh. pravosuđu

Predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH Milan Tegeltija rekao je danas u Sarajevu, da je saglasan sa mišljenjima da je potrebna ozbiljna rasprava o stanju u pravosuđu BiH i da je ta priča otvorena kroz strukturalni dijalog.
Milan Tegeltija - Foto: SRNA
Milan TegeltijaFoto: SRNA

- Imamo nedorečenosti u pravosudnom sistemu i kada je u pitanju Sud BiH i neke nadležnosti u pravosuđu - istakao je Tegeltija, obraćajući se poslanicima Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH na kraju rasprave o Godišnjem izvještaju VSTS BiH za 2013. godinu.

On je kao primjer naveo slučajeve da jedan sud oslučuje u dva stepena, dodajući da je potrebno formiranje određene vrste apelacionog suda. Prema njegovim riječima, primarna nadležnost VSTS je imenovanje sudija i tužilaca i na to se donosi 80 odsto svih aktivnosti VSTS.

- Kroz tu aktivnost odražava se princip nezavisnosti pravosuđa. Radi se na potpuno objektiviziranoj proceduri izbora i imenovanja sudija i tužilaca. Činimo značajne napore da što više smanjimo udio ljudskog faktora u proceduri izbora i imenovanja i da ga objektiviziramo u mjeri u kojoj je to moguće - rekao je Tegeltija.

Naglasio je da se u sudovima BiH predmeti ne gomilaju, izuzimajući komunalne, a da se zaostaci svake godine smanjuju.

- U pravosuđu BiH trenutno je neriješeno predmeta koliko iznosi osmomjesečni priliv predmeta. Više godišnje predmeta primimo nego što imamo zaostataka - naveo je Tegeltija.

On je rekao da ne prihvata "neosnovani kriticizam da je u pravosudnom sistemu sve loše", ističući da je pravosuđe, kao sistem, nezavisno.