latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:01 | Autor: SRNA

Predsjedništvo usvojilo izjavu o opredijeljenosti BiH za reforme na putu ka EU (VIDEO)

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Mladen Ivanić izjavio je da je Predsjedništvo BiH usvojilo izjavu o opredijeljenosti BiH za reforme na putu ka EU, u kojoj je jasno istaknuta opredijeljenost za poštivanje Ustava BiH i Dejtonskog sporazuma.
Predsjedništvo usvojilo izjavu - Foto: RTRS
Predsjedništvo usvojilo izjavuFoto: RTRS

Ivanić je na konferenciji za novinare u Sarajevu rekao da je u izjavu uključena i borba protiv terorizma, ali da nije obuhvaćena reforma tržišta rada. Prema njegovim riječima, nema ni jednog razloga zbog kojeg Republika Srpska ne bi usvojila ovu izjavu, osim ukoliko ne želi ići u Uniju.

Naveo je da će izjava, u skladu sa ranijim dogovorom, biti dostavljena liderima političkih stranaka u BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ivanić je ponovio da je sadržaj izjave rezultat serije sastanaka i inicijative koju su pokrenuli Velika Britanija i Njemačka i da će rezultirati time da BiH postane kredibilan kandidat za članstvo u EU.

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović potpisali su zajedničku izjavu o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka Evropskoj uniji.

Šta sadrži izjava

Institucije vlasti u BiH provešće sve reforme neophodne da bi se uspostavila institucionalna funkcionalnost i efikasnost na svim nivoima vlasti i omogućilo da se BiH pripremi za buduće članstvo u EU kao suverena država, koja ispunjava uslove i obaveze za članstvo, navodi se u zajedničkoj izjavi članova Predsjedništva BiH.

Članovi Predsjedništva Mladen Ivanić, Dragan Čović i Bakir Izetbegović obavezali su se da će institucije na svim nivoima vlasti, u skladu sa ustavnim nadležnostima, u svoje programe rada uključiti reforme neophodne za napredak BiH u procesu pridruživanja EU i u svom djelovanju davati prioritet blagovremenom provođenju tih reformi.

"U što kraćem roku biće uspostavljen efikasan i efektivan mehanizam koordinacije institucija svih nivoa vlasti u BiH u procesu pristupanja EU", navodi se u zajedničkoj izjavi o evropskoj opredijeljenosti i neophodnim reformama BiH na putu ka EU, koju su danas potpisali članovi Predsjedništva BiH.

U izjavi se ističe da će institucije na svim nivoima vlasti u BiH /institucije BiH, Republike Srpske i FBiH, Brčko distrikta i deset kantona/, u dogovoru sa EU i u skladu sa Kopenhagenskim kriterijumima i pravnom tekovinom EU, sačiniti i provesti, u skladu sa svojim ustavnim nadležnostima, program mjerljivih inicijalnih reformskih mjera.

Te mjere uključuju ekonomske i socijalne mjere, u okviru Sporazuma za rast i zapošljavanje u BiH, čiji će cilj biti da zaustave negativne ekonomske trendove, pokrenu proces rehabilitacije i modernizacije ekonomije, podstaknu održiv, efikasan, socijalno pravedan i ravnomjeran ekonomski razvoj, otvaranje novih radnih mjesta, povećaju i pravilno usmjere socijalnu zaštitu, te stvore povoljan i pravedan socijalni ambijent.

Prema izjavi, konkretne mjere biće usmjerene na reformu fiskalne politike, politike indirektnog oporezivanja i spoljnotrgovinske politike, smanjenje poreskih opterećenja na rad, uklanjanje prepreka zapošljavanju, poboljšanje poslovne klime, bolju zaštitu ulagača, te snažnije poštivanje vladavine prava.

Te mjere biće usmjerene i na reformu javne uprave, povećanje transparentnosti propisa i procedura, smanjenje mogućnosti za korupciju, poboljšanje procesa usmjeravanja socijalne pomoći i uspostavljanje efektivnije, efikasnije i pravičnije politike socijalne zaštite.

"Konkretne mjere će biti sačinjene i provedene u dogovoru i saradnji sa ekonomsko-socijalnim partnerima, civilnim društvom, EU i međunarodnim finansijskim institucijama", napominje se u izjavi.

Reformske mjere uključuju i mjere za izgradnju funkcionalne tržišne ekonomije, mjere za jačanje vladavine prava, posebno efikasnosti institucija pravne države u borbi protiv korupcije, organizovanog kriminala i terorizma i obezbjeđivanju pune pravne sigurnosti za svako fizičko i pravno lice, kao i mjere za ubrzanje procesa pomirenja.

Reformske mjere uključuju i mjere za jačanje administrativne sposobnosti, unapređenje funkcionalnosti i povećanje efikasnosti institucija na svim nivoima vlasti za preuzimanje i provođenje pravne tekovine EU i drugih obaveza za članstvo u Uniji.

U izjavi se ističe da će institucije vlasti u BiH u kasnijoj fazi /nakon inicijalnih reformskih mjera/ ostvariti napredak u provođenju dodatnih reformi kako bi se unaprijedila funkcionalnost i povećala efikasnost svih nivoa vlasti u BiH, te posebnu pažnju usmjeriti na provođenje odluke Evropskog suda za ljudska prava u predmetu "Sejdić i Finci" protiv BiH.

Potpisnici navode da se na ovo neopozivo obavezuju svjesni složenosti društveno-ekonomske situacije u BiH, opredijeljeni da poštuju Ustav BiH i Dejtonski sporazum, suverenitet, teritorijalni integritet i političku nezavisnost BiH.

Članovi Predsjedništva BiH ističu i da su privrženi principima, vrijednostima i ciljevima na kojima se zasniva EU, te da potvrđuju da je članstvo u EU strateški cilj BiH i pozdravljaju obnovljeni pristup EU BiH, a u skladu sa zaključcima Savjeta za spoljne poslove EU od 15. decembra prošle godine.