latinica  ћирилица
29/01/2015 |  17:56 | Autor: RTRS

FIBA, nacionalne lige i ULEB protiv Bertomeua

Vijest da bi u sezoni 2016/2017 poklonici košarke u Evropi mogli da prate potpuno nova takmičenja najboljih klubova izazvala je opštu uzbunu!

Nedavno je Đordi Bertomeu dao potvrdu svih spekulacija koje su se prethodnih mjeseci stidljivo vrtile i najavio da će Evroliga i Evrokup potpuno promijeniti sisteme, da će biti stvorena piramidalna struktura, po kojoj će biti zastupljene dvije lige iz koji se ispada u niži rang, odnosno odlazi u viši, prenio je portal "mozzartsport.com".

On je otkrio i da tada neće postojati direktna veza između rezultata u domaćim takmičenjima i plasmana u elitnu ligu, te da će učešće obezbijediti 20 najbogatijih klubova, uz još četiri ekipe koje bi plasman ostvarile preko Evrokupa. Ubrzo nakon toga pokrenula se velika polemika po pitanju značaja Јadranske lige i sudbine timova iz regiona u borbi za tron Starog kontinenta.

Prije samo nekoliko dana trener Partizana Duško Vujošević javno je kritikovao odluku prvog čovjeka Evrolige i podsjetio na sistem koji se godinama s ogromnim uspjehom koristi u fudbalu. U Crvenoj zvezdi još uvijek ne postoji zvanični stav po ovom pitanju, ali su "crveno-bijeli" već nekoliko puta istakli da, bez obzira na sve, žele da budu stalni učesnici elitnog takmičenja.

Ideja koja bi uskoro mogla da zaživi nije potresla samo Јadran, već i gotovo kompletnu Evropu. U opširnom tekstu španskog lista Mundo Deportivo navodi se da će FIBA, nacionalne lige i ULEB ujedinjeno krenuti protiv Đordija Bertomeua i pokušati da spriječe nastanak takmičenja koje bi u potpunosti umanjilo značaj brojnih liga širom Evrope!

"Već smo informisali Bertomeua o našem stavu. Ne možemo da prihvatimo da su nacionalne lige na dnu piramide i želimo da vidimo kakvu ideju ima FIBA povodom rekonstrukcije klupske košarke za jedan dug period", poručio je Fransisko Roka, generalni direktor ACB lige.

Glas je digao i bivši košarkaš Raša Nesterović, sadašnji generalni sekretar Košarkaške federacije Slovenije, koji se takođe žestoko protivi planovima i idejama predsjednika Evrolige.

"Ni na koji način ne bi smjelo da se umanje značaji nacionalnih šampionata. Poslije 15 godina razdvojenosti, novi potez FIBA je pokušaj da cijela košarka bude ispod istog krova i da svi krećemo sa istim mogućnostima", ističe Nesterović u razgovoru za slovenački list Delo.

FIBA bi u narednom periodu mogla da iskoristi sve veći uticaj na tlu Starog kontinenta kako bi odbranila interese klubova i spriječila nastanak zatvorenih kontinentalnih liga. S tim što bi ovog puta, za razliku od 2000. godine, kada brojni veliki klubovi odlučili da napuste tadašnju Evroligu pod njenim okriljem i osnuju takmičenje koje danas pratimo, imala podršku i ULEB-a, koja je okrenula leđa Bertomeuu.

"ULEB je oduvijek bio za dijalog i odbranu interesa svih kluba, ne samo bogatih. Kada je stvoren ULEB, cilj je bio organizovati košarku na profesionalnom nivou, a ne praviti kontru FIBA", riječi su Eduarda Portela, bivši predsjednik ACB lige i još uvijek prvi čovjek ULEB-a.

Španski list ističe da je i generalni sekretar FIBA Patrik Bauman odlučan u namjeri da zaštiti evropske klubove i na sve moguće načine zaustavi devalviranje takmičenja za iste.