latinica  ћирилица
29/01/2015 |  18:26 | Autor: SRNA

Internet u fokusu novih mjera bezbjednosti EU zbog radikalnog islama

Ministri unutrašnjih poslova EU sastali su se danas u Rigi radi finalizacije strategije za borbu protiv terorizma i aktivnosti radikalnih islamista.

Ministri su preporučili strože kontrole građana EU koji izlaze i ulaze u Šengensku zonu, registracije putnika u vazdušnom saobraćaju radi provjere kretanja osumnjičenih islamističkih militanata i nove mjere u sajber prostoru radi presretanja sumnjivog protoka.

"Prvenstveno treba da ojačamo postojeće instrumente. Već imamo brojna oruđa i sada je trenutak da ih dodatno ojačamo", istakao je evropski komesar za migraciju Dimitris Avramopulos.

On je precizirao da u pomenuto oruđe spada novi dogovor sa "ključnim igračima u internetskoj industriji radi razgovora o izazovima koje predstavlja teroristička propaganda na svjetskoj mreži.

"Od ključne važnosti je da zemlje članice rade na nacionalnom nivou na rješavanju pitanja nelegalnih sadržaja na internetu, kako bismo se suprotstavili radikalizaciji mladih muslimana i spriječili da ih regrutuju džihadisti", naglasio je Avrampopulos.

On je dodao da je razgovarano i o drugim mjerama, uključujući bolju razmjenu informacija radi "identifikacije terorističkih ruta" i usvajanja "šireg sistema za razmjenu detalja o putnicima u vazdušnom saobraćaju".

U zajedničkom saopštenju ministara unutrašnjih poslova ističe se da je neophodno da Evrospka komisija iznese svoju strategiju najkasnije do sredine aprila radi obnove "Interne strategije EU" do sredine 2015. godine.