latinica  ћирилица
29/01/2015 |  20:59 | Autor: TANЈUG

EU: Sankcije Rusiji do septembra

Evropske sankcije Rusiji, koje ističu u martu, biće produžene do septembra, rekla je visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbjednost Federika Mogerini.

Sankcije, koje obuhvataju 132 ruska i ukrajinska funkcionera kojima je zabranjeno da putuju u EU i 85 preduzeća i banaka kojima je uskraćen pristup na evropsko tržište, produžene su zbog pogoršanja situacije na terenu i odbijanja Rusije da poštuje sporazum iz Minska, rekla je Mogerini u Briselu.

Današnja sjednica Spoljnopolitičkog savjeta EU protekla je u znaku oštre debate između većine zemalja članica, koje su tražile pooštravanje sankcija, i manjine, predvođene Grčkom, koja je bila protiv njihovog produžavanja.

Mogerini je na konferenciji za medije rekla da je Evropska komisija zadužena da pripremi spisak novih imena za "crnu listu" EU. Najavila da će šefovi država i vlada EU, koji u Briselu treba da se sastanu 12. februara, ponovo razmotriti situaciju na terenu i potrebu za uvođenjem novih restriktivnih mjera prema Rusiji.

- EU nastavlja da podržava političko rešenje za Ukrajinu i sprovođenje dogovora iz Minska - poručila je visoka predstavnica, naglašavajući da će posljednju riječ imati lideri EU kada se budu okupili na februarskom samitu.

Grčki ministar spoljnih poslova Nikos Kocijas izjavio je da je Atina insistirala na uklanjanju pasusa kojim bi nove sankcije bile uvedene Rusiji iz nacrta prijedloga na ministarskom sastanku. Prema njegovim riječima, insistirano je i da se u konačnoj verziji kominikea Rusija direktno ne okrivi za sukob u Ukrajini.

Nekoliko zemalja članica, uključujući baltičke države i Poljsku, zalagale su se za mnogo oštriji pristup koji bi uključio šire sankcije protiv ruske privrede, ali o tome nije postignut neophodan konsenzus.

Analitičari navode da nedostatak oštrijih, novijih mjera, otkriva podjele unutar EU.