latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:39 | Autor: Politika

Putin najveći pobjednik izbora u Grčkoj

Na prvoj sjednici nove Vlade kabinet Aleksisa Ciprasa, postavio je konkretne zadatke i ciljeve i naglasio da je prioritet ublažavanje ekonomske i socijalne krize i ispunjavanje obećanja datih biračima. Takođe, vođenje aktivne spoljne politike koja podrazumijeva i grčki veto kada je reč o sankcijama protiv Rusije, poruka je sa kojom je novi šef diplomatije Nikos Kocijas otputovao u Brisel na sastanak ministara EU.
Aleksis Cipras, lider Sirize - Foto: AP
Aleksis Cipras, lider SirizeFoto: AP

Prve varnice odmah po formiranju nove vlade sijevnule su poslije saopštenja EU da su se 28 zemalja članica saglasile da Rusija snosi odgovornost za raketne napade na Marijupolj u Ukrajini i da u skladu sa tim treba razmotriti uvođenje novih sankcija Moskvi. Premijer Aleksis Cipras je u telefonskom razgovoru upozorio Federiku Mogerini,  da je nedopustivo donošenje ovakvih odluka bez prethodne konsultacije sa svim zemljama i da se Grčka ograđuje od ovakvog stava.

To znači, kako piše list „Katimerini”, da novi šef diplomatije Nikos Kocijas – koji se zalaže za tješnje odnose Grčke sa Rusijom i koji je Aleksisu Ciprasu savjetovao da u proljeće prošle godine u jeku krize sa Ukrajinom poseti Rusiju – u četvrtak na sastanku u Briselu ima potpuno odriješene ruke da upotrebi grčki veto u odnosu na uvođenje novih sankcija Rusiji.

Zbog toga se već i prvim analizama mogućih posljedica promjene vlasti u Grčkoj mnogo govori o odnosima Atine i Moskve. Im i zaključaka da je ruski predsjednik Vladimir Putin zapravo najveći pobjednik nedjeljnih parlamentarnih izbora u Grčkoj.

Inače, u susretu Ciprasa sa ruskim ambasadorom u Atini odmah po pobijedi, prenesene su čestitke predsjednika Putina u kojima se naglašava potreba daljeg jačanja saradnje u svim oblastima, posebno u rješavanju aktuelnih evropskih i svjetskih problema. Ovaj susret, koji je odmah okarakterisan kao okretanje Grčke Rusiji, u redovima nove vlade je primljen kao normalan nastavak poznate proruske orijentacije premijera Ciprasa i Sirize. Međutim, očigledno je da ovakva politika ozbiljno brine EU u njenoj politici sankcija prema Rusiji koja je, eto, već prvog dana dovela do varnica sa Atinom.

Poznat je Ciprasov stav da politika sankcija protiv Rusije koja je direktno povezana sa krizom u Ukrajini najveću štetu nanosi samoj Evropi koja, kako je rekao, „sama sebi puca u nogu“.

„S druge strane, kako je rekao Cipras, „Grčku i Rusiju povezuje tradicija zajedničke borbe naroda, opšta religiozna ubjeđenja, politički i kulturni korijeni”.

Na prvoj sednici „vlade bez kravate”, kako ovdašnja štampa naziva Ciprasov kabinet koji se i po dres-kodu i kompletnom neformalnom imidžu razlikuje od prethodne, premijer je podvukao da Grčka neće odustati od svojih obaveza kada je riječ o dugovanjima u vezi sa zajmom. Aleksis Cipras je podvukao da je vlada koja se čvrsto drži stava da su potrebni novi, pravedniji uslovi otplate duga i izlaska iz krize, otvorena za svaku vrstu pregovora sa međunarodnim kreditorima i naglasio da sa zadovoljstvom pozdravlja dolazak predsednika Evropskog parlamenta i Evrogrupe.

Novi ministar energetike Panajotis Lafazanis smatra da odmah treba obustaviti privatizaciju grčke elektrodistribucije jer to, kako je rekao, nije način da se popuni deficit u budžetu. Ministar najavljuje redukciju tarifa za struju i besplatnu struju za 300.000 domaćinstava koja su isključena zbog neplaćenih računa.

Ministar rada Panos Skurletis u prvom intervjuu ovdašnjim TV kanalima najavljuje podizanje „minimalca” na 751 evro i pomoć penzionerima sa najnižim primanja u vidu uskršnjeg bonusa.

Јorgos Katrugalos, ministar administrativnih reformi, obećava rješavanje pitanja ponovnog otvaranja državne RTV ERT i vraćanje na posao svih onih koji su otpušteni u nezakonitom postupku upućivanja na prinudni odmor.

Nova vlada namjerava da izvrši reviziju nekih velikih ugovora sa stranim investitorima. Među njima su oni koji se tiču prodaje aerodroma u unutrašnjosti, ali i dalje privatizacije pirejske luke gde kineska kompanija „Kosko” već ima veliki procenat akcija, ali ugovore potpisane sa prethodnom vladom. Naime, kineska strana je veliki grčki investitor jer upravo kroz kargo luku u Pireju koja je za Peking „vrata za Evropu”, ostvaruje promet robe prema ostalom dijelu Zapada. Simptomatično je da je odmah poslije Rusije, Kina bio prva država koja je Aleksisu Ciprasu čestitala na pobjedi. Kineski ambasador Zu Ksijaoli je uručio čestitku kineskog premijera koji ističe ogroman značaj daljeg jačanja saradnje između Atine i Pekinga.

Najviše pažnje izaziva novi ministar finansija Јanis Varufakis, zagovornik „tvrdog stava” u odnosu na način otplate duga i pregovora sa povjeriocima. Upravo od ovog 53-godišnjeg profesora, koga su često nazivali „ekonomskim disidentom”, premijer Cipras očekuje da zaštiti interese i planove vlade u svim pregovorima na međunarodnoj sceni. Ovaj radikalni profesor koji obožava „kežual” stil odevanja, kožne jakne, džins i tamne košulje, koji je studirao u Engleskoj, radio u Australiji i SAD, ostavio je svoj posao na Univerzitetu Teksas jer nije mogao da odoli pozivu svog starog prijatelja Ciprasa da mu se pridruži. On insistira na tome da treba „raskrinkati” grčke oligarhe, završiti sa humanitarnom krizom i srušiti „dužničku planinu” koja, kako kaže, zemlji zaklanja vidik.

Sve oči su uprte u njega jer prvi put nastupa već prilikom posjete Atini predsjednika Evropskog parlamenta i Evrogrupe.