latinica  ћирилица
30/01/2015 |  08:55 | Autor: TANЈUG

Tabaković: Rješenje za "švajcarce" mora biti dobro odmjereno

Rješenje za kredite građana u švajcarskim francima mora biti dobro odmjereno i bez ishitrenih poteza, jer svako nametnuto rješenje, koje bi značilo nasilno prelivanje cjelokupnih troškova pojedinačnih odluka na državu ili banke, istovremeno bi značilo i stvaranje pravne nesigurnosti i narušavanje finansijske stabilnosti, izjavila je danas Tanjugu guverner NBS Јorgovanka Tabaković.
Јorgovanka Tabaković - Foto: TANЈUG
Јorgovanka TabakovićFoto: TANЈUG

U insistiranjima da Narodna banka po svaku cijenu ponudi rješenje koje će olakšati položaj dužnika u švajcarskim francima, često se u javnosti plasira teza da NBS brani interese banaka a ne građana, primjetila je Tabaković.

"Zbog toga moram da podsjetim na to koga NBS štiti kada radi svoj posao, a to je očuvanje stabilnosti bankarskog sektora i finansijskog sistema u cjelini. Štiti najprije građane, koji su svoja sredstva povjerili tim bankama, kao i privredu koja drži depozite u tim istim bankama", predočila je guverner NBS.

U bankama, kako je kazala, nisu samo krediti u švajcarskim francima, već i štednja građana koja iznosi 8,4 milijarde evra, koja se tamo nalazi upravo zbog povjerenja građana u banke i u to da NBS kao regulator, svojim nadzorom i mjerama koje donosi, obezbjeđuje stabilnost bankarskog sektora.

"Štednja i depoziti privrede predstavljaju ubjedljivo najveći iznos sredstava za plasmane banaka, veći i od kredita koje su banke uzele u inostranstvu", navela je Tabaković i ukazala da NBS ne "štiti interese banaka kao nekih imaginarnih finansijskih institucija, već je po zakonu obavezna da štiti prije svega sigurnost depozita položenih u te banke, što ona i čini".

Očuvanjem stabilnosti bankarskog sektora, NBS štiti i državu od potencijalnih obaveza, i posljedično, na taj način, i sve građane kao poreske obveznike, objasnila je guverner srpske centralne banke.

"Kada kažem da rješenje za kredite građana u švajcarskim francima mora biti dobro odmjereno i bez ishitrenih poteza, imam u vidu još jednu važnu stvar: svako nametnuto rješenje koje bi značilo nasilno prelivanje celokupnih troškova pojedinačnih odluka na državu ili banke, istovremeno bi značilo i stvaranje pravne nesigurnosti i po tom osnovu narušavanje finansijske stabilnosti".

U tom slučaju, kako je upozorila Tabaković, mogli bismo da računamo na negativno raspoloženje stranih investitora prema ulaganjima u Srbiju u prilikama kada su nam upravo investicije neophodne za ekonomski rast, razvoj i dalje sprovođenje reformi.