latinica  ћирилица
30/01/2015 |  13:03 | Autor: SRNA

Trebinje: Nema poplavljenih područja

Јaka kiša i snijeg, koji na području Hercegovine padaju od sinoć, nisu prouzrokovali plavljenja, ali štabovi civilne zaštite za vanredne situacije zasjedaju i prave analizu stanja, te pripremaju ekipe u slučaju većih vremenskih neprilika.

Direktor Republičke uprave civilne zaštite /RUCZ/ Veseljko Elez,  rekao je Srni da u Hercegovini, za sada, nema problema, ali da je bolje da se situacija shvati ozbiljno, jer su najavljene jače padavine.

- Bolje je da smo u pripravnosti, da ne bismo kasno reagovali, kaže Elez i dodaje da je RUCZ u centar veze u Bileću dopremila agregat i akumulator da bi, usljed nestanka električne energije, imali komunikaciju.

On je pozvao sve građane da u slučaju bilo kakve potrebe pozovu besplatan broj 121 - Centar za obavještavanje.

Direktor Direkcije za upravljanje vodama u sistemu "Hidroelektrana na Trebišnjici" Blagota Marković,  izjavio je Srni da je protok vode kroz grad 45 kubnih metara  u sekundi i da, za sada, nisu ugrožena priobalna područja nizvodno od grada.

Marković kaže da se situacija prati i da će režimi ispuštanja vode biti mijenjani u skladu sa ostvarenim padavinama i dotocima u akumulaciji.

Na područja Trebinja od jutros je palo 30 litara kiše po kvadratnom metru , a od sinoć 47 litara kiše po kvadratnom metru . U višim predjelima Hercegovine padaju kiša i snijeg.