latinica  ћирилица
30/01/2015 |  15:27 | Autor: SRNA

Pentagon zabrinut zbog vojnog napretka Rusije i Kine

Pentagon je zabrinut zbog tehnološkog vojnog napretka Rusije i Kine i poziva članice NATO-a da razvijaju inovativno oružje te da počnu da uzdvajaju dva odsto društvenog prozvoda za odbranu.

Pentagon  Trgovac oružjem Frenk Kendal upozorio je na saslušanju pred Parlamentarnim odborom za oružane usluge da Rusija i Kina povećavaju ulaganja u dizajn oružja.

On navodi da razvoj nosača aviona i nove satelitske tehnologije Rusije i Kine "pogađaju ključne američke vojne sposobnosti".

Zamjenik ministra obrane SAD Robert Vork smatra da je potrebna "hrabra inicijativa da bi se u razvoju oružja ostalo ispred Rusije, Kine i drugih zemalja".

"Članice NATO saveza moraju da ispune obećanje od prije dvije godine da će potrošiti dva posto državnog proizvoda za odbranu", navodi on.

Široka saradnja sa saveznicima dio je novog plana SAD "Odbrambeno inovativna inicijativa", kojoj je cilj da osigura američku vojno tehnološku prednost nad potencijalnim neprijateljima.

I vodeći američki proizvođači oružja "Boing i "Loked Martin" pozivaju Pentagon da odobri investicija u razvoj novih tehnologija.

Kao odgovor na te pozive, Pentagon je osmislio program kojim će biti "postavljeni resursi iza inovacija", ali nije poznato koliki će budžet imati.

Zamjenik ministra obrane SAD Robert Vork poručuje da će iznos biti "pozamašan" i usmjeren prema različitom spektru vojne tehnologije, od nuklearne, raketno obrambene, one za "sajber ratovanje", za razvoj bespilotnih podmorskih vozila do visokotehnoloških lasera.