latinica  ћирилица
30/01/2015 |  17:31 | Autor: Agencije

Snježno nevrijeme u Sloveniji i na Durmitoru

Obilne snježne padavine pogodile su centrlne i sjeverne predjele Slovenije i izazvale probleme u saobraćaju, zbog čega je zabilježen povećan broj saobraćajnih nezgoda, kao i kašnjenje autobusa, a otežan je i saobraćaj preko aerodroma Brnik.

Do sada je napadalo od 10 do 40 cantimetara snijega, a privremeni prestanak padavina očekuje se večeras.

Zbog oštećenja koja je snijeg izazvao na električnoj mreži bez stuje je ostalo 1.200 potrošača.

Očekuje se da će snijeg padati i narednih dana, a metereolozi najavljuju dalji pad temperatura, tako da bi sljedeće sedmice u hladnim noćima moglo da bude i do minus 10 stepeni Celzijusovih. Očekuje se da će ovo zahlađenje duže potrajati.

Nezapamćena mećava na Durmitoru

Planinu Durmitor zahvatila je nezapamćena mećava, a sva durmitorska sela su zavijana, dok je više stotina stanovnika na tom području ostalo bez struje. Visina snega u Žabljaku je 42 centimetra, a smetovi prelaze visinu od jednog metra.

Snijeg i vjetar jačine i do 90 kilometara na sat prekinuli su saobraćaj na putu od Žabljaka prema Šavniku preko Јezerske visoravni. Mediji prenose, da nema zavijanih vozila, ali da su formirane kolone, jer policija ne dozvoljava kretanje. Loši vremenski uslovi zahtijevaju od svih maksimalnu opreznost u saobraćaju i upotrebu zimske opreme, navode nadležni.

Vidljivost je smanjena i nema mogućnosti da se put održi prohodnim, naveli su u službi održavanja. Drugi prilazni put Žabljaku od Pljevalja i Mojkovca je prohodan.

Veliko nevrijeme sa jakim južnim vjetrom i kišom, zahvatilo je Crnogorsko primorje, ali nije izazvalo veće probleme.

Iako je izdat crveni meteo alarm, nevrijeme na hercegnovskoj rivijeri nije prouzrokovalo veće štete. Valovi u zalivu dostizali su visinu od 5 metara, a na otvorenom i do 6 metara. Meteorolozi za večeras najavljuju obilnije padavine.

Uprkos jakim udarima juga, saobraćaj na aerodromu Tivat odvijao se normalno.

Morski talasi povremeno su se prelivali preko Јadranske magistrale na Opatovu, dok je obalni put kroz Donju Lastvu bio potpuno poplavljen morem u kojem je ostalo i nekoliko automobila parkiranih na mjesnoj rivi.