latinica  ћирилица
31/01/2015 |  11:56 | Autor: Agencije

"Vrijeme za napredak" - portugalska Siriza

U Portugaliji se pojavio novi pokret koji želi da bude kao Siriza, ljevičarska partija koja je na izborima prošlog vikenda osvojila vlast u Grčkoj, prenose evropski mediji.

Portugalijska verzija zove se Tempo de Avancar /Vrijeme za napredak/, a sastoji se od četiri ljevičarske političke grupacije, od kojih je glavna Livre /Slobodna stranka/, koju je prošle godine formirao portugalski poslanik u Evropskom parlamentu Rui Tavares.

"Vrijeme za napredak" nije protiv Evrope nego se protivi štednji, a ovaj vikend će da organizuje otvoreni sastanak u Lisabonu na kome će početi da priprema program za osvajanje vlasti, objavio je "EUObzerver".

Ana Drago, jedan od lidera pokreta, rekla je da se razmatraju novi oblici političke participacije koji predstavljaju reakciju na krizu zadnjih godina, kao što su Podemos u Španiji i Siriza u Grčkoj.

Ona je rekla da postoje i druge stranke koje žele biti kao Siriza.

"Bloko de eskijerda"/Lijevi blok/, koji je već zastupljen u nacionalnom parlamentu, ideološki je bliži Sirizi. "Lijevi blok" osnovan je 1999. godine, nakon reforme portugalske ljevice podstaknute padom Berlinskog zida.