latinica  ћирилица
31/01/2015 |  12:17 | Autor: RTS

Danas sastanak kontakt grupe o Ukrajini

Poslije dugih telefonskih konsultacija sa svim stranama, dogovoreno je da danas u Minsku bude održan sastanak Trilateralne kontakt grupe koju čine Ukrajina, Rusija i OEBS, uz ušečće predstavnika Donjecka i Luganska,saznaje RTS.

Sastanak kontakt grupe trebalo je da bude održan juče, ali je otkazan. Poslije otkazivanja sastanka zvaničnici su davali oprečne informacije.

Predstavnici Donjecke i Luganske Narodne Republike rekli su da je sastanak otkazan "zbog odugovlačenja ukrajinske strane". Ukrajinska strana je te navode negirala.

U dokumentu koji bi danas mogao da bude potpisan nalazi se niz konkretnih koraka usmjerenih na implementaciju prioritetnih zadataka u cilju deeskalacije situacije na istoku Ukrajine, stoji u saopštenju, koje je dostavila Srbija kao predsedavajući OEBS-u.

Ovi zadaci uključuju: obavezujući sporazum o momentalnom prekidu vatre i povlačenju teškog naoružanja sa linije razgraničenja, kako je navedeno u Memorandumu iz Minska od 19. septembra 2014, neograničeno snabdijevanje osnovnih namirnica i humanitarnu pomoć ugroženim oblastima Donjecka i Luganska, kao i napredak u oslobađanju zatvorenika.

Dokument je, kako se navodi, finalizovan 29. januara.

U međuvremenu, ukrajinski ministar odbrane Stepan Poltorak je rekao da je u posljednja 24 sata na istoku zemlje poginulo 15, a ranjeno 30 vojnika, prenosi Rojters.

Prema njegovim riječima, nažešće borbe su se vodile u okolini grada Debaljceve, koji je glavno saobraćajno čvorište sjeveroistočno od Donjecka.