latinica  ћирилица
31/01/2015 |  13:21 | Autor: Agencije

Upozorava li Rusija BH Gas?

BH-Gas je saopšio da ne postoji nikakva odluka kojom se ukazuje da će isporuke gasa za Bosnu i Hercegovinu iz Rusije biti obustavljene ukoliko BiH izveze oružje Ukrajini.

Budući da nemaju službenog dokumenta koji potvrđuje da bi do eventualne obustave isporuke gasa u tom slučaju došlo, iz BH-Gas-a navode da su kontaktirali ambasadora BiH u Moskvi, Ivana Barbalića, koji je rekao da nije upućena nikakva direktna prijetnja obustavom isporuke gasa.

Federalni mediji međutim, javili su danas da je Rusija zaprijetila BiH ukoliko isporuči oružje Ukrajini da će odgovoriti sankciajma - obustavom isporuke gasa.

Mediji tvrde da o tim upozorenjima postoji pismo koje je upućeno nadležnim institucijama BiH. Ministarstvo spoljnih poslova pismo je proslijedilo Predsjedništvu BiH na dalje postupanje, a kako bi se ova tačka našla na dnevnom redu, biće potreban konsenzus.

Mediji u FBiH takođe navode da su upozorenja iz Rusije razlog što UNIS GRUP DOO nije dobio dozvolu da oružje u vrijednosti od 10 miliona KM izveze u Ukarajinu.