latinica  ћирилица
31/01/2015 |  17:45 | Autor: TANЈUG

Požar u biblioteci u Moskvi uništio 15 odsto materijala

Požar u zgradi glavne biblioteke Instituta za društvene nauke (INION) u Moskvi, u sastavu Ruske akademije nauka, uništio je 15 odsto svih štampanih materijala koji se tu drže, saopštio je predsjednik Akademije Vladimir Fortov.
Požar u biblioteci u Moskvi - Foto: Beta/AP
Požar u biblioteci u MoskviFoto: Beta/AP

On napominje da dio uništenog materijala ipak može da bude obnovljen, prenosi Tas s.

Požar u jednoj od najvećih ruskih javnih biblioteka je izbio u petak uveče, oko 22 časa po lokalnom vremenu, na trećem spratu.

Na njegovom udaru su se, između ostalog, našli i neki rijetki dokumenti iz vremena Lige naroda, dokumenti UNESCO i parlamentarni izvještaji stranih zemalja, uključujući i američke, od kojih najstariji potiču iz 1789. godine, zatim drevni tekstovi na staroslovenskom i 14 miliona knjiga biblioteke, osnovane 1918. godine.

Iako je u jutarnjim časovima oko 200 vatrogasaca uspjelo da ugasi požar, on je očigledno nanio veliku štetu, uništivši oko 2.000 metara kvadratnik prostora biblioteke i izazvavši rušenje dijela krova.

Prema saopštenju ruskog ministarstva za vanredne situacije, uzrok požara bi mogao da bude kratak spoj na električnoj instalaciji.