latinica  ћирилица
31/01/2015 |  20:42 | Autor: RTRS

Tešanj: Sahranjeni poginuli radnici, povrijeđeni stabilno

Dvojica radnika, koja su poginula prije tri dana u Sarajevu kada se obrušila skela sa objekta u izgradnji, danas su sahranjeni, a radnik koji je tom prilikom povrijeđen nalazi se van životne opasnosti.
Sarajevo - srušena skela (foto Edin Hadžihasić, Kliks) - Foto: klix.ba
Sarajevo - srušena skela (foto Edin Hadžihasić, Kliks)Foto: klix.ba

U nesreći, koja se dogodila u srijedu, poginuli su radnici kompanije "Famus gradnja 3" Enes i Razim Halilović iz Tešnja.

Tada je povrijeđen Nevzet Halilović iz Tešnja čije je zdravstveno stanje sada stabilno i on je smješten na intenzivno odjeljenje Klinike za ortopediju i traumatologiju Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo.

Zadobio je prelom grudne kosti, povrede kičme i višestruke povrede trupa, te povredu desnog oka, prenose federalni mediji.

Sva trojica radnika pali su sa skele na Marijin Dvoru u Sarajevu, postavljene na stambeno-poslovnoj zgradi koja je u izgradnji. Nesreća se dogodila 28. januara oko 17.00 sati.

Tužilaštvo predložilo pritvor za rukovodioce firme "Famus gradnja 3"


Kantonalno tužilaštvo KS podnijelo je prijedlog za određivanje mjere pritvora za direktora firme Famus gradnja 3 Kemala Karahmeta, tehničkog direktora Miralema Јahića i rukovodioca gradilišta DŽenana Hadžema, potvrđeno nam je u Kantonalnom tužilaštvu.

"Nakon što su kantonalni tužioci ispitali osumnjičene osobe u prisustvu njihovog branioca odlučeno je da se Kantonalnom sudu podnese prijedlog za određivanje mjere pritvora prema sve tri osobe jer postoji osnovana sumnja da su počinili teško krivično djelo protiv opšte sigurnosti i imovine u vezi sa krivičnim djelom Nepravilno i nepropisno izvođenje građevinskih radova, a iz razloga popisanih članom 146, stav 1, tačka d. Zakona o krivičnom postupku FBiH", rekao je Alem Hamzić, portparol Tužilaštva KS.

Karahmet, Јahić i Hadžem su privedeni zbog nesreće koja se u srijedu dogodila na gradilištu u sarajevskoj ulici Hiseta, a u kojoj su poginula dva radnika firme Famus gradnja 3, Razim i Enes Halilović. Treći radnik Nevzet Halilović teško je povrijeđen.